Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Маломерни паралелки в две училища в Добрич заради деца, заминали за чужбина с родителите си

Общинският съвет на Добрич одобри формирането на 8 паралелки в две училища в Добрич - ОУ „Йордан Йовков“ и в ОУ „Христо Смирненски”, с по-малък брой ученици от минималния норматив. Маломерните паралелки се налагат, тъй като ученици заминават със семействата си в Германия и други държави, коментира зам.-кметът по хуманитарните дейности д-р Емилия Баева.

За оформянето на по-малките класове има положително становище на РУО Добрич.

В ОУ „Йордан Йовков“ през учебната 2021/2022 година се формира паралелка във втори клас с 14 ученици, в трети клас с 15 ученици и в 12-и клас – професионална паралелка с 12 ученици.

Училището разполага с необходимата материално-техническа база и учители, а паралелките са единствени в и няма възможност за сливането им с други, посочват от учебното заведение. Освен това средствата за обезпечаване на учебния процес са осигурени в рамките на утвърдения бюджет на училището и допълнителни средства не са необходими.

В ОУ „Христо Смирненски“ се формират паралелки в IV ”б” клас с 13 ученици, в V ”а” клас с 16 ученици, в V „б” клас с 14 ученици, в VI ”б” клас с 14 ученици и в VII „б”клас със 17 ученици.

Училищното ръководство посочва, че средствата за обезпечаване на учебния процес са осигурени в рамките на утвърдения бюджет на училището и допълнителни средства няма да са необходими.

c