Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Български проекти са сред победителите в конкурса на ЕС за млади учени

Европейската комисия обяви вчера победителите в 32-то издание на конкурса на ЕС за млади учени, като най-добрите награди се връчват на шест проекта от България, Германия, Ирландия, Испания, Турция и Украйна. Победителите ще получат 7000 EUR за всеки от своите забележителни проекти в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM), както и в социалните науки. Сред многото теми на научните изследвания бяха квантовите изчислителни технологии, иновативните слънчеви клетки и статистическото проучване на половото стереотипизиране на 5-7 годишните.

Втората и третата награда печелят проекти от България, Чехия, Ирландия, Италия, Полша, Словакия, Швейцария, Турция, Беларус и Канада.

Младите български учени са спечелили първа и втора награда на основното жури, и две награди на партньорските организации, отбелязва пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Виктор Колев, с проекта Neural Abstract Reasoner, спечели първа награда и 7000 евро. Той е студент в Станфорд, а негови научни ръководители са д-р Светлин Пенков и д-р Богдан Георгиев.

Йордан Цветков, с проекта Training Quadrupeds to Walk via Evolution Strategies and Sinusoidal Activation Functions, спечели втора награда и 5000 евро. Йордан е студент в Единбург и е стажант в лабораторията на проф. Субраманиан Рамамурти.

Христо Тодоров, с проекта Limited Query Black Box Adversarial Attacks in the Real World, спечели наградата на Internaitonal Swiss Talent Forum. Неговата разработка бе започната на лятната изследователска школа на Ученическия институт към Института по математика и информатика на БАН, под ръководството на Кристиян Георгиев, български участник в EUCYS за 2015 г. Христо Тодоров е ученик в Природоматематическата гимназия "Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил.

Теодор Кирилов, с проекта Image Analysis Of Single DNA Molecules, спечели наградата на European Synchrotron Radiation Facility. Разработката му е създадена под ръководството на доц. д-р Анастас Господинов от ИМБ-БАН и се използва в института. Теодор Кирилов е ученик от Софийската математическа гимназия.

Селекцията на българските участници се осъществява чрез националния конкурс "Млади таланти", организиран съвместно от МОН и от Института по математика и информатика на БАН /ИМИ-БАН/. Подготовката на участниците също се организира от МОН и ИМИ-БАН, и е частично финансирана по програмата "Образование с наука".

Мария Габриел, комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, заяви: "Поздравления към всички победители в тазгодишния конкурс за изключителните им постижения. Миналата година ни показа значението на високите постижения в областта на научните изследвания и иновациите за преодоляване на кризите, които засягат всички нас. Този конкурс отбелязва ново поколение таланти, чиито открития и иновации ще бъдат от съществено значение за оформянето на бъдещето, в което искаме да живеем. Наистина се гордея с изключителната работа на нашите млади хора."

Конкурсът на ЕС за млади учени беше създаден от Европейската комисия през 1989 г., за да насърчи сътрудничеството и обмена между младите учени и да им даде възможност да бъдат наставлявани от някои от най-изтъкнатите изследователи в Европа. Той също така има за цел да насърчи младите хора да се обучават в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката, и да се стремят към кариера в областта на науката.

Тази година участваха 158 обещаващи млади учени на възраст между 14 и 20 години, идващи от 34 държави. Учениците представиха 114 различни проекта пред международно жури на известни учени, председателствано от д-р Attila Borics от Унгарската академия на науките. Победителите получиха общо 93000 евро под формата на награди, разпределени между 18-те основни награди, както и други награди, като посещения на някои от най-иновативните организации и дружества в Европа. Те бяха обявени по време на церемония в Университета в Саламанка, Испания, след двудневен виртуален конкурс.

c