Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

В Община Добрич след 2 години разбрали, че гаранцията на плочките е изтекла

Цялата папка с документацията във връзка с проекта за реконструкцията на пешеходната зона до месец ще се изпрати на Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши с копие до българската прокуратура

Гаранцията на потрошените клинкерни плочки в центъра на Добрич е изтекла не на 14 септември 2021 г., а цели три години по-рано, през … 2018 г.  Това стана ясно на пресконференцията, която дадоха днес кметът Йордан Йорданов и заместниците му Росица Йорданова и инж. Пенчо Керванов. Тя трябваше да даде и отговор на въпросите, които екипът ни зададе на Общината на 7 юли, но до този момент не бяхме получили отговор.

Росица Йорданова призна, че през ноември 2020 г. е даден грешен отговор на зададения от Про Нюз Добрич въпрос за това кога изтича гаранционният срок на плочките. Тогава от Общината писмено ни отговориха, че: По  сключен Договор № ДОП-159/16.09.2010 г. с предмет „Реконструкция на бул. “25-ти Септември” – пешеходна зона”  гаранционният срок по извършените 120 месеца отстроително-монтажни работи-поставяне на клинкерни плочи, изтича на 14.09.2021 г.“ Днес Йорданова се оправда, че е станала грешка, защото имала предвид срока на целия договор, а гаранцията на плочките била изтекла преди  три години – на 10.08.2018 г.

"Имаме няколко гаранционни срока за изпълнение, като най-дългият е 120 месеца т.е. 10 години. Последният ни протокол е от 14.09.2011 г. т.е. тогава приключват всички строителни дейности и тези 120 месеца са всъщност  от този последен срок. Но те са за подземни комуникации, ВиК, ел, имаме за детски площадки, за декоративни павета и за настилки", каза тя.

Все пак стана ясно, че разбрали кога е изтекъл срокът на гаранцията едва в края на миналата година, когато на нотариално изпратена покана от Общината на 13 ноември 2020 г. от фирмата-изпълнител отговорили, че отказват да ги ремонтират, тъй като гаранцията е изтекла. „Ние отново започнахме да четем договорите, техническите спецификации. И така, както е заложено, виждаме, че наистина 7-годишен е срокът на тази настилка и това е, което е можело да претендираме“, обясни Йорданова.

Докато плочките все пак са били в гаранционен срок екипът на кмета Йордан Йорданов е успял да изиска от фирмата изпълнител да подмени общо 419 кв. м.

В момента Общината не разполага с плочи, с които да подмени потрошените.

„Нямаме плочи. Към момента така ще остане. Няма как да направим техническо решение, дори и да е временно. Ако се излее нещо, ще предизвика друг проблем“, коментира кметът Йордан Йорданов. По думите му компрометирани са над половината от плочките в центъра. Заместникът му инж. Пенчо Керванов обясни, че „видимо компрометирани са 15-20% от плочките, напуканите стигат до 40-50% от общата площ от 40 дка“.

В близките месеци обаче подобряване на ситуацията няма да има, защото тепърва ще се съставя комисия, която да подготви техническо задание. След това ще се проведе конкурс за идеен проект. Ще се търси финансиране, като кметът увери, че парите за новия център ще се търсят от европейските фондове или финансови инструменти.

Инж. Керванов прогнозира, че реално през месец март 2022 г., след предстоящата зима, целият център ще бъде в аварирало състояние. Няма да има място, където няма да има компрометирани плочки, коментира той.

Иначе кметът днес обяви, че Община Добрич ще изпрати цялата папка с документацията във връзка с проекта за реконструкцията на пешеходната зона на Европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Копие ще бъде предоставено и на българската прокуратура.

И обясни как през последните години „от различни чекмеджета и шкафчета“ излизали различни документи по проекта. Станало ясно, че в хода на строителството залегналите в първоначалния проект клинкерни плочи с дебелина шест и четири сантиметра са заменени с такива с дебелина 4 см, 2 см, имало дори и такива от 1,5 см, обясни инж. Керванов.

"Това е станало без техническо задание, не е ясно какви са причините за намалянето на тази дебелина на плочките", каза той. По думите му „всички тези решения на Общината като възложител са взети без наличие на експерт, на експертиза, без да има обществено обсъждане, заяви той. И подчерта, че такъв тип плочи с дебелина 2 см се използват само за стенно обличане.

Съобщено беше още, че дружеството "Добрич - градска среда", което е създадено за целта на обявената тогава обществена поръчка, след изпълнението на проекта няма извършени други дейности, а през 2020 г. е заличено.

На въпрос има ли според тях извършени нарушения и какви, кметът заяви: "Ние няма да обвиним някого. Затова има разследващи органи и те имат такива правомощия“.

c