Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Хора с увреждания и в риск заради COVID-19 ще получат подкрепа в община Шабла

От днес стартира прием на документи от кандидати за потребители за предоставяне на почасови интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда в община Шабла, съобщават от местната администрация. Услугите са по проект „Патронажна грижа+ в община Шабла”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 г. Проектът е със срок на изпълнение до 13 ноември т. г.

Целта на дейност „Патронажна грижа+“ е да се осигури здравна, социална и психологическа подкрепа нa минимум 19 лица с увреждания и лица в риск във връзка с ограничаване разпространението и преодоляване на последиците от COVID-19. Всеки потребител ще получава комплекс от услуги до 2 часа на ден: помощ в дома (почистване, пране, социални контакти и др.); доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства, заплащане на битови сметки и др. Ще се предоставят и медицински услуги: мерене на кръвно, поставяне на инжекции, смяна на превръзки, контрол върху приема на лекарства и др., както и психологическа подкрепа с фокус към възстановяване на социалната интеграция.

Кандидатите за потребители трябва да са от следните допустими целеви групи: хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване, лица над 54 г., други уязвими групи, включително лица поставени под карантина във връзка с COVID-19 и такива от рисковите групи за заразяване с коронавирус.

Ще бъде извършен и подбор на персонал по проекта - домашни санитари, специалист по здравни грижи, психолог и хигиенисти.

c