Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

БГ Родолюбие: Алманах издават наши сънародници в град-побратим на Добрич

Алманах и стихосбирка ще представят в Измаил по повод 20 години от създаването на българската община "Света София"

На 3-ти  октомври 2021 г. в украинския град Измаил ще бъде представен новоизлезлият от печат алманах "Измаилската българска община «Света София». Автор на идеята за издаване на алманаха е Иван Пастир.
През тази година, в деня на православния празник на Вяра, Надежда, Любов и майка им София, се навършиха 20 години от създаването на Измаилската българска община «Света София», асоцииран член на Асоциацията на българите в Украйна. Община «Света София» е българско огнище, което държи буден огъня на родолюбието сред нашите сънародници в гр. Измаил и Измаилски район. 

Българската община е инициатор и организатор на български национални и традиционни празници, посветени на Деня на Освобождението на България, Деня на славянската писменост, Деня на паметта на Христо Ботев, Деня незаисимостта на България, както и на конференции, посветени на историческото минало и сегашните перспективи на българите в Бесарабия. Една от важните насоки в дейността на община «Света София» е дългогодишното сътрудничество с гр. Добрич. Съвместно с почетния председател на Измаилската българска община «Света София» Михаил Стоев от гр. Добрич са изградени трайни приятелски връзки между бесарабските българи и добруджанските българи. С голямото съдействие на «Света София» Измаил и Добрич стават побратимени градове. 

Благодарение на активната дейност на г-н Стоев и съвместните усилия на Измаилската българска община в с. Бановка, Болградски район бе открит паметник на генерал Иван Колев (родното село на генерала). През тези години много български парламентарни делегации, творчески колективи и спортни екипи, писатели и поети, журналисти, научни дейци са вземали участие в тържества и празненства на община «Света София» в Измаил. 
През 2017 година по НП «Роден език и култура за българите зад граница» Измаилската българска община открива Неделно българско училище «Българска светлица» на базата на Измаилския хуманитарен университет. През 20-годишния община «Света София» осъществява активна и родолюбива работа по запазване и развитие на българското национално самосъзнание както в град Измаил, така и в цяла Бесарабия. Членовете на общината вземат най-активно участие в българските национални празници и събори в Измаил, Болград, Арциз, Белгород Днестровск, Одеса и Таврия. Под ръководството на председателя г-н Иванов се провеждат изложби на художници българи, открита е паметна плоча на основателя на община «Света София» Иван Маринов, реставриран е паметникът на Христо Ботев в Измаил. 

От страниците на алманаха специални поздравления по повод 20-тата годишнина са отправени от Антон Киссе - Народен депутат на Украйна, Президент на Асоциацията на българите в Украйна, Андрей Абрамченко, кмет на гр. Измаил, Николай Иванов - председател на Измаилската българска община «Света София», Михаил Стоев - Почетен председател на Измаилската българска община «Света София». Стотици снимки отразяват 20- годишните отношения и сътрудничество между бесарабските българи и добруджанските българи.
Дарители за издаването на алманаха от град Добрич са: Генади Ганчев,  Кольо Георгиев,  Михаил Й. Стоев /бизнесмен/,  Веско Й. Тонев,  Петър Петров /агробизнес/,  Анатолий Атанасов /ресторантьор/ ,  Стоян Господинов /хореограф/ ,  Иван Колев /агробизнесмен/,  Донко Марев /банкер/,  Светлин Колев /директор/,  Галин Иванов /кмет, с. Победа/,  Пламен Куманов /предприемач/,  Пламен Й. Петров /застраховател/,  Симеон Колчев /книгоиздател/, Оригинал-макет разработен от ТОВ «Арт-Юг.

На честванията ще бъде представена и книгата на Мария Куртева - "ПЪТЯТ КЪМ ДОМА" - стихотворения. Мария Куртева е басарабска българка и живее в Измаил, член е на  "Света София", учила е в Софийския университет. Книгата е дело на добричкото издателство "Матадор 74". Художник  е украинецът Иван В. Пастырь. Спонсор за издаването на стихосбирката е Михаил Стоев .Това е втората стихосбирка на Мария Куртева. Тя е малко по-преосмислена и по-различна от първата. "ПЪТЯТ КЪМ ДОМА" е вече връщането у дома, към извора, към своите корени, към своето начало, към мястото, където сме родени, мястото, откъдето черпим сили, за да можем да продължим напред, пише в предговора авторката. Тя посвещава стихосбирката на своите родители.

c