Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Партиите в Добрич не постигнаха съгласие за състава на РИК, ще я назначи ЦИК

Областният управител на Добрич Васил Карапанчев проведе консултации за състав на РИК за изборите за президент и вицепрезидент и народни представители

Областният управител Васил Карапанчев свика и проведе консултации за определяне състав на Районна избирателна комисия /РИК/ за предстоящите на 14 ноември избори за президент и вицепрезидент и за народни представители.

На консултациите присъстваха представители на парламентарно представените политически сили в 46-тото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

При откриване на консултациите В. Карапанчев припомни на присъстващите Решението на ЦИК и обяви броя членове на РИК за област Добрич – 13, както и разпределението между отделните политически сили, а именно – ПП „Има такъв народ“ – 3 членове, Коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 3 членове, коалиция „БСП за България“ – 2 членове, коалиция „Демократична България – Обединение“ – 2 членове, ПП ДПС – 2 членове, и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – един член, информират от областната управа.

За председателския пост настояха ПП „Има такъв народ“ и коалиция „ГЕРБ – СДС“. Две политически сили бяха категорични в искането си да заемат поста Секретар – коалиция „БСП за България“ и ПП ДПС, като д-р Ердинч Хаджиев от ПП ДПС бе категоричен, че ако не получат позицията на секретар, то партията държи техен представител да бъде председател на РИК. За заемане на постовете на заместник-председатели постъпиха предложения от коалиция „Демократична България – Обединение“ и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“.

Тъй като нито една от политическите сили не отстъпи от заявеното си желание за ръководен пост в състава на Районна избирателна комисия, областният управител закри консултациите, като обяви, че направените предложения от страна на представителите на партиите и коалициите, заедно с протокол от заседанието и представените, съгласно изискванията на Изборния кодекс документи ще бъдат изпратени в Централна избирателна комисия, която да вземе решение и назначи състав на Районна избирателна комисия Добрич за произвеждането на избори за президент, вицепрезидент и народни представители на 14.11.2021 г.

c