Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Отново промяна в режима: Влизането в Румъния от България - вече и с отрицателен тест за Covid-19

Румънските здравни власти отново включиха България в списъка на държави от т.нар. жълта зона. От днес (19 септември) влизащите от територията на България и представящи издаден от лицензирана лаборатория отрицателен резултат от проведен RT-PCR тест ще могат да пребивават на територията на страната неограничено, за разлика от до вчера действащата рестрикция - за престой от максимум до 72 часа.

Без промяна остават останалите изисквания за всички неваксинирани лица. Освен с PCR тест, без 14-дневна карантина от България ще бъдат допускани също ваксинираните или преболедували COVID-19, притежаващи необходим документ/EU сертификат, децата до 6-годишна възраст включително, както и транзитно преминаващи, но при условие, че напуснат Румъния в рамките на 24 часа.

Важно! Членовете на спортни делегации, както и артистите и техните екипи, пристигащи в Румъния от държави от „червена зона“, за да участват в спортни състезания, съответно културни, артистични или развлекателни събития, организирани на територията на страната, са освободени от карантина, ако представят отрицателен RT-PCR тест за SARS-CoV-2, направен до 72 часа преди влизането в Румъния и участват само в дейности в рамките на споменатите по-горе състезания или съответни събития.

Възможно е на ГКПП от граничните служби да бъдат поискани разяснения и доказателства относно наложителна причина за пътуване.

Все още са затворени два от пограничните ГКПП между България и Румъния:

  • ГКПП Кайнарджа-Липница, обл. Констанца и ГКПП Крушари-Добромир, обл. Констанца

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Букурещ.

източник: МВнР

c