Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Обучение „Застъпници за природата“ в Добрич показа как се защитават зелени каузи

Изсичане на дърветата в градска среда, нерегламентираните сметища, чистота на въздуха и водите, унищожаване на защитени територии бяха част от темите, обсъждани в рамките на обучение „Застъпници за природата“, организирано от Асоциация на парковете в България (АПБ) и Сдружение за дива природа Балкани. Коментирани бяха също заплахите за околната среда от евентуалното добиване на газ в Добруджа, използването на биоторове и други каузи, които касаят област Добрич.

Включиха се представители на различни неправителствени организации, сред които „Дишай, Добруджа“, „Доброжънци“, „Зелен пламък“ и граждани, които защитават опазването на природата и околната среда.

Каузата за опазване на природата обединява цели села и градове. А познаването на законите е ключово за спасяването на местната река или гора.

Лекторите запознаха участниците в обучението със законовите инструменти, които могат да помогнат за решаване на екологични проблеми. Разясниха какво означава Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), Оценка за съвместимост (ОС) и Екологична оценка (ЕО), ролята на Закона за устройство на териториите (ЗУТ) в природоопазването. Дадоха ценни насоки за това как се води гражданска кампания за защита на река, гора, планина. Коментирано беше дали референдум, или подписка са подходящ подход за различните кампании.

Лектори в обучението, което се проведе в Зооцентъра в Добрич, бяха едни от най-опитните природозащитници в България: Тома Белев от АПБ в България, Андрей Ковачев и Петко Цветков от СДП БАЛКАНИ.

Обученията „Застъпници за природата“  се организират в рамките на проект „Информирано гражданско участие в полза на природата“, подкрепен от Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на ЕИП.

c