Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Гений от Добрич с IQ 166 е втори в света на тест за интелигентност

Иван Йовчев Йовев от Добрич е с коефициент на интелигентност 166 и в момента заема второ място в света на смесен словесен/числов тест, съобщи самият той за Про Нюз Добрич.

Иван е на 36 години и е завършил Езикова гимназия „Гео Милев“ в Добрич. В момента е земеделски производител. Като ученик е печелил едно първо място по математика в Добрич в 8-ми клас и първо на областния кръг по физика - в 9-ти клас. Казва, че хобито му е шах. Но обичам също драматични филми, както и философията.

За първи път попълнил тест за интелигентност през 2008 година. Бил картинен и Иван събрал 155 точки. С 12/15 точки при словесната част и 14/15 при числовата на теста "FREE Fall" Иван е успял да изпревари десетки гении. Той е получил IQ 168.5. Но според финалната норма е преизчислено на 166. Резултат, който поставя добричлията в графата „гении“.

До този момент тестът е решаван от 97 души от цял свят като средното IQ e 145. За оптимален резултат, тестове без време като този, отнемат 20 часа за решаването им.

Думата IQ е абревиатура на двете думи Intelligence Quotient и се превежда на български коефициент на интелигентност (или КИ). Този коефициент е числова стойност, която определя силата на човешкия интелект. По-голям IQ означава по-висока интелигентност. Той не зависи от общата култура, мъдростта или знанията на дадения човек.

Хората, които имат стойност на IQ по-голяма от 140 се счита, че имат превъзходна надареност или казано иначе са гении. Те притежават отлични предпоставки за творческа дейност и служат като ориентир за останалите. Те са големите имена на своето време - създават теории и изобретения. В света тези хора са приблизително 0,2%. От известните личности, такива стойности притежават Бил Гейтс и проф. Стивън Хокинг.

c