Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Десетки се включват в размяната на учебници в Добрич, продължава седмица

Има интерес към двудневната инициатива„Размяна на учебници и помагала”, която стартира днес пред Общински младежки център „Захари Стоянов” в Добрич. Нейни организатори са три дами от Добрич.

За Про Нюз Добрич една от тях – Десислава Първанова, сподели, че от сутринта са преминали десетки добричлии. В размяната се включват както родители, така и ученици. Инициативата е насочена към учебници след осми клас, тъй като те вече не са безплатни. „Идеята е да дойдеш и да оставиш учебници и помагала и в същото време да вземеш – обясни Първанова. – Но не е задължително да оставиш, за да вземеш. Много хора бъркат. Днес ми пишат притеснени, че нямат какво да оставят, а пък имат нужда”.

Тя посочи, че пари не се вземат. „Има и такива въпроси – дали могат да дойдат да си купят, не, не може”, обясни добричлийката. Допълни, че се приемат дарения – тетрадки, химикали, моливи и други за деца в неравностойно положение. След края на кампанията те ще бъдат разпределени със съдействието на директори на училища.

Според Първанова най-голямо е търсенето на учебници за 8 клас. Първо те свършвали.

Добричлийката сподели, че идеята за размяна на учебници и помагала не е взаимствана от никъде.  „Това е една истерия, която аз преживях миналата година покрай моите две деца, които бяха в осми и девети клас – разказа тя. – Такъв шок не съм изживявала. Защото всеки преподавател работи с различно издателство, родителите направо се побъркваме от търсене”. Първанова допълни, че миналата година й се е наложило да плати за учебник втора употреба почти колкото е новият.

Инициативата „Голямото разменяне на учебници и учебни помагала” ще продължи и през цялата следваща седмица. Тя ще е пред магазин „Ръчна работилничка” в центъра на Добрич – до „Берьозка”. „Другите дами са заети и за това ще е пред магазина, който стопанисвам”, обясни Първанова.

c