Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Желаещи да усвояват тънкостите на акордеонното изкуство набира НЧ „Й. Йовков-1870” в Добрич

Нови ученици за предстоящия творчески сезон набира Школата по акордеон към Народно читалище „Йордан Йовков-1870 година” в Добрич. Преподавател е Деян Дженков – възпитаник на Училището по изкуства СУ „Свети Климент Охридски”, с бакалавърска степен от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив.

За Про Нюз Добрич преподавателят сподели, че школата разполага с всички необходими условия, акордеоните вече са преминали техническа профилактика и са в изправност. На лице е и нотният материал. „Всеки, който иска да се развива с този инструмент, да се обучава, дори и на любителско ниво, е добре дошъл”, посочи Дженков.

Възпитаниците на Школата по акордеон имат възможността да се изявяват в концертите, които се организират. Те могат да се представят и в конкурси. През предния творчески сезон акордеонисти на НЧ „Йордан Йовков-1870 година” участваха и завоюваха награди от няколко конкурса в страната – „Радост на брега” в Созопол, „Орфееви таланти” в Пловдив и други. Отново се предвижда среща с изтъкнат акордеонист, чието име засега Деян Дженков запазва в тайна. Припомняме, че през юни гост на школата бе виртуозният изпълнител Пламен Димитров – преподавател в Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев” в Котел и ръководител е на оркестър „Плам”-Русе. Той проведе майсторски клас, който завърши с акордеонен концерт.

В школата задължително се изучават двата типа произведения, които са присъщи за акордеона, ние залагаме както на фолклорната музика, така и на класическата, сподели Деян Дженков. Усвояват се забавна и жанрова музика. Целта е също учениците да бъдат нотно ограмотени.

Към школата има сформиран и акордеонен оркестър. В него се включват желаещите ученици след като напреднат. „Стараем се да могат да свирят и в оркестрова среда”, обясни преподавателят.

Няма възрастови ограничения за желаещите да усвоят тънкостите на акордеона. Както вече писахме, сред учениците на Дженков е и мъж на 50 години. Занятията в школата са индивидуални, по осем в месеца. Новият творчески сезон ще започне на 20 септември.

c