Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Разкриват пунктове за Covid ваксинация на студенти и преподаватели

снимка: Reuters

В университетите ще работят ваксинационни пунктове, съобщи в ефира на BgOnAir Лидия Чорбанова - началник на кабинета на здравния министър.

"Министерството на здравеопазването също настоява учебната години да протече присъствено. Вярваме, че ефективната учебна среда е присъствената. Наблюдаваме развитието на епидемията, не желаем да въвеждаме допълнителни противоепидемични мерки. Това, което ги налага е, че най-важни са животът и здравето на хората.

Лидия Чобанова - кадър BgOnAir

Относно разкриването на пунктове за Ковид ваксинация на територията на висшите учебни заведения, Чобанова заяви,:

"Университетите имат своята автономия. Не сме налагали задължителна ваксинация и вярваме, че до такъв разговор няма да се стигне. За радост наблюдаваме завишен интерес към ваксинация от страна на студентите. Това са млади хора, които взимат своите информирани решения, вярвайки на науката, и не позволяват да бъдат подвеждани."

Началникът на кабинета на здравния министър изрази задоволство от възможността в университетите да работят ваксинационни пунктове. Тя изрази увереност, че ще направят всичко възможно, за се преборят с фалшивите новини, за да бъде върнато доверието в институциите по отношение на ваксинацията.

c