Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Президентът обяви състава на новия служебен кабинет, премиер е Стефан Янев

Ето състава на служебния кабинет:

Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Иванов Белчев за служебен министър на финансите;

Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната;

Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването;

Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката;

Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи;

Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата;

Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Владимиров Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Тодорова Везиева за служебен министър на икономиката;

Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма;

Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта.

При обявяването на състава на Министерския съвет Радев благодари на служебните министри за усилията, положени през изминалите два месеца. 

„Можем да погледнем с удовлетворение към месеците, в които носехме отговорност за управлението на България. През този период служебното правителство проведе честни избори - за първи път - с машинен вот. Разкри тежкото наследство, разруха в социалните системи, беззаконието в големите инфраструктурни проекти. Сезира прокуратурата по установените злоупотреби и задвижи контролните системи на държавата. Постигнат беше рекорден икономически ръст и исторически ниска безработица. Правителството актуализира бюджета и пенсиите. Реформата в ТЕЛК прекрати унижението над хиляди български граждани. Усъвършенства се Планът за устойчивост. Радвам се и съм благодарен, че защитихме последните девствени плажове по нашето Черноморие. Спряхме изгарянето на вредни отпадъци. Служебното правителство овладя кризата в енергетиката, овладя хаоса около кризата COVID-19", каза Радев в обръщението си към министрите. И изрази мнение, че именно те са върнали част от доверието на българите в институциите.

"За съжаление, политическата класа не възприе модела на служебното правителство и посланието на обществото. НС не успя да излъчи редовно правителство в условие на криза. За първи път в историята си България е в ситуация едно служебно правителство да наследява друго. Върху вас ще се изсипят последствията от десетилетия на безхаберие, застой, корупция и некомпетентност в различни области. Знам, че правителство без парламент няма капацитет да изпълнява стратегически задачи, но времето не чака. Затова очаквам от вас да продължавате с разумни стъпки до следващите поредни избори", каза още Радев.

Благодарности към служебните министри изказа и новият стар премиер Стефан Янев.

„Задълженията на новия служебен кабинет трябва да бъдат фокусирани върху организацията на честни и прозрачни избори. Държавата не може да си позволи да функционира в перманентна политическа криза. Нуждаем се от правителство, което да прави промени, да представя смислени политически идеи. Българските граждани заслужават това. Предстоят тежки месеци и ще е необходимо да се полагат още повече усилия. Оценката за служебния кабинет ще бъде дадена от българските граждани. Обществото е най-справедливият съдник. За себе си мога да заявя, че ще продължа да работя съвестно и отговорно в интерес на страната", заяви Янев.

След речите на държавния глава и премиера членовете на третия служебен кабинет на Радев положиха клетва.

c