Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

С фолклорен спектакъл и изложба завършва "Виа Понтика" XIV в Балчик

Четиринадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ се закрива днес в Балчик

С фолклорен концерт на Професионален танцов ансамбъл „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов днес в Балчик ще бъде обявен финалът на „Виа Понтика“ 2021. Музикалният спектакъл ще събере участниците във феста, жители и гости на Белия град в 18.30 ч. пред откритата сцена на Културен център „Мелницата“.

В продължение на осем дни фестивалът обединяваше творческата енергия на студенти от елитни висши училища за изкуства от България и Румъния – художници, музиканти, дизайнери. Студентското късометражно кино и графити изкуството бяха сред акцентите във фестивалната програма.

Макар и при необичайни обстоятелства, творческите изяви на младите таланти в четиринадесетото издание на международния фест се радваха на интерес от страна на ценителите на изкуството.

По традиция в последния фестивален ден ще бъдат представени и творбите на студентите от пленера по живопис. В 17.00 ч. днес в Художествената галерия в Балчик посетителите ще имат възможността да видят творбите на студенти от Националната художествена академия в София и възпитаници на УнАрте – Букурещ. Сред авторите са Биляна Токмакчиева, Ванеса Велизарова, Йордан Велков, Костадин  Радичев, Адриана Дънилъ, Кристина Димуш, Богдан Чеочану, Дан-Флорин Думаною. Куратор на изложбата и ръководител на пленера е гл. ас. д-р Константин Костов.

Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ се организира от Сдружение „Виа Понтика - 2010“ с председател Красимир Ранков и с изключителното финансово съдействие на Община Балчик.

c