Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Ментална аритметика и международно партньорство през новата учебна година в СУ „Д. Талев“ в Добрич

Под звуците на химна на Република България започна по традиция първият учебен ден в иновативното СУ „Димитър Талев” в Добрич, съобщават от учебното заведение. Поздравления към всички присъстващи ученици, учители, родители и гости поднесе директорът Весела Панчева. Поздравителни адреси за началото на новата учебна година талевци получиха от министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, кмета на Община Добрич Йордан Йорданов, началника на Регионалното управление на образованието Светлана Василева, Владимир Колев - председател на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, началника на Военно окръжие Добрич капитан II ранг Бисер Бонев,  началника на Висше военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров“ Варна капитан I ранг Емил Йорданов, ректора на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов проф. д-р Марияна Божинова и много други.

Най-вълнуващ бе празникът за първокласниците, които са избрали СУ „Димитър Талев“ за своя успешен старт в образованието. През новата учебна година училището предоставя на своите възпитаници уникална възможност за извънкласни занимания по ментална аритметика SmartKids.  Децата ще развиват паметта, концентрацията и логическото си мислене чрез смятане. С времето скоростта става все по-бърза и децата ще започнат да умножават, делят, събират и изваждат наум, без помощта на сметало. През новата учебна година учениците ще провеждат занятията си по Безопасност на движението на нова специализирана площадка в училищния двор.

СУ “Димитър Талев” продължава успешната си работа по програма Еразъм+ и през учебната 2021/ 2022 година ще осъществи дейности по три интернационални партньорства. Проектът “Изграждане на реални и виртуални мостове”, с партньорски училища от Италия, Португалия и Турция, цели постигане на приобщаване, интеграция, толерантност чрез правилното използване на новите технологии, за ефективна работа в екип по въпроси, свързани с тормоза и кибертормоза в училищната възраст. Проектът “Програмирай се в логиката” е в партньорство с училища от Полша и Румъния, и е насочен към STEM обучението, което обединява природните науки, технологии, инженерство, математика и съвременни приложения. Проектът “Медиите на бъдещето - онлайн вестник и радио” стартира през 2019 г., в него си партнират ученици от Испания, Италия и Гърция.  Основният фокус са електронните медии и социалните мрежи.

c