Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Безплатни детски градини и ясла в община Тервел и през учебната 2021/2022 г.

 И през тази година всички детски градини и детска ясла на територията на община Тервел ще бъдат безплатни за гражданите, като разходите за отглеждане на децата в детските градини и ясли ще бъдат поети от Община Тервел и от проект „АПСПО“ по ОП НОИР. Това съобщиха от общинската администрация.

След като през 2017 г. бе въведено обучение с логопед, за първи път от тази учебна година стартира обучение с местен ресурсен учител и психолог за децата от детските градини. До сега тази услуга се предлагаше с помощта на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образованиегр. Добрич.

В детските градини децата са общо 386, като се отчита драстично намаление в списъка на ДГ „Здравец“ в кв.“Север“ на гр.Тервел. При останалите детски градини броят на децата е намален с 11 деца общо спрямо миналата година. Малчуганите ще бъдат разпределени  в дванадесет  детски градини, както следва:  ДГ1 „Детелина“ гр. Тервел- 65, ДГ2 „Здравец“ гр. Тервел - 41, ДГ3 „Първи юни“ гр. Тервел- 69, ДГ с. Поп Груево- 17, ДГ с. Безмер- 37, ДГ с. Коларци- 17, ДГ с. Ангеларий- 12, ДГ с. Жегларци- 13, ДГ с. Зърнево- 36, ДГ с. Орляк- 40, ДГ с. Градница- 17, ДГ с. Каблешково- 12, ПГ при НУ с. Каблешково- 12.

В детските градини и детската ясла децата получават закуска, плод или мляко, обяд и следобедна закуска.

 Медицинските лица са шест , като поради малкия брой деца и ученици в училищата и детските градини, е осигурена работа за медицинския персонал по график.

 Честит празник на малчуганите, които за първи път прекрачват прага на училището и на техните семейства, пожелават от Община Тервел.

c