Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Жена от Добрич с много любов отглежда дете с увреждане, търси надомна работа

Апел за намиране на надомна работа отправи в социалната мрежа Татяна Димитрова от Добрич. Тя сподели, че сама отглежда дете с увреждане, тъй като съпругът й е починал.

За Про Нюз Добрич жената, която е на 59 години, разказа, че отглежда Йордан от 15 години. Навремето работела в детска градина и допълнително се грижила за момчето. След около два месеца майката вече нямала възможност да й плащ, разболяла се. Искала да даде детето в дом. Татяна обаче се била привързала към него и решила да го отгледа. „Сърце не ми даде, беше толкова лъчезарен”, сподели Татяна. По-късно майката на момчето починала.

Йордан сега е на 16 години. Той е с Детска церебрална парализа, 100 процента с чужда помощ. Настанен е в семейството на добричлийката със заповед от Дирекция „Социално подпомагане” – при близки и роднини. За отглеждането му Татяна получава полагащите се средства на деца с увреждания, назначена е за личен асистент. По думите й въпреки това средствата не са достатъчни. Докато е бил жив съпругът й са се справяли, но той починал преди три месеца от сърдечно заболяване. По думите на жената освен за ежедневните им нужди са необходими средства и за ремонт на къщата им.

Живея сама с детето, нямам никакви близки, нито брат, нито сестра, нито родители, разказа Татяна. Сподели, че за съжаление не притежава някакви таланти, за да изработва сувенири. Обясни, че на апела й за помощ за намиране на надомна работа са откликнали от фирма, която се занимава с изработка на шаблони. Предстои да се свърже с нея.

Целта на добричлийката са не само допълнителните финансови средства, които би получавала, но и да се разнообразява. Разказа, че излиза от дома си много трудно, Данчо вече е доста тежък. Изкарва го от къщата ако намери съсед, който да й помогне. Към улицата имало четири стъпала, съпругът й навремето направил рампа за инвалидна количка. Пред самата къща към двора обаче също имало четири стъпала, които били без рампа, и те я затруднявали. До сега Татяна не се е обръщала към някоя институция за изработване на приспособление от дома й за инвалидна количка.

Данчо е много лъчезарен, разказа добричлийката. Преди е посещавал Дневния център за деца с увреждания и са били много доволни от заниманията в него. Заради пандемията обаче Татяна го спира – свекърва й умира в ръцете й от COVID-19 и прави всичко възможно да опази детето. „Предпочитам аз да съм затруднена отколкото да треперя постоянно за него”, обясни жената. Разказа, че Йордан е записан в Помощното училище „Петър Берон”, получават задачки онлайн и ги решават. Обикновено се занимаваме с това до обед, допълни добричлийката.

c