Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Студентско кино, графити край морето и концерт в предпоследния ден на „Виа Понтика“ в Балчик

Петима възпитаници на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще се представят днес с вокално-инструментален концерт в Балчик в рамките на четиринадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“.  Музикалното събитие в Културен център „Мелницата“ е с начален час 18.00. Почитателите на класическата музика ще могат да чуят Йоанна Божкова /сопран/, Яна Кочева /мецосопран/, Момчил Пандев /виолончело/, Александра Дичева /пиано/, Мила Михова /пиано/.  В програмата: произведения на Сергей Прокофиев, В. А. Моцарт, Винченцо Белини, Густав Малер, Хуго Волф, Ференц Лист, Жак Офенбах, Светлин Христов, Курт Вайл.

Музикалният спектакъл ще бъде предшестван от представянето на графити проекта на Александър Ангелов – Caster, който гостува на четиринадесетото издание на „Виа Понтика“. Желаещите могат да видят реализирането на неговите творчески идеи на последната буна на крайбрежната алея, в близост до Двореца.

В 20.00 ч. в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ „Двореца“ ще започне третата прожекция на филми, отличени в 16-я конкурс за наградата CILECT PRIZE 2021. През тази година в компилацията THE CILECT PRIZE 2021 са включени общо 248 филма – 106 игрални, 87 документални и 55 анимационни.

Всяко училище - член на СИЛЕКТ, има право да участва с по един филм в категориите за игрален, документален и анимационен филм, с продължителност до 30 минути. Изпратените студентски филми стават част от компилацията THE CILECT PRIZE. Всяко учебно заведение гласува за филмите, като определя пет най-добри анимационни, пет най-добри документални и пет най-добри игрални филма. След като се обработят резултатите на всички гласували, се обявяват спечелилите в трите категории.

На 14 септември посетителите на прожекцията на студентско късометражно кино в Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ „Двореца“ в Белия град ще могат да видят „Недовършени животи“ /САЩ/, „Тук съм!“ /Полша/, „Мои мили трупове“ /Естония/, „Листенце“ /Чехия/.

Входът на всички събития в рамките на феста е свободен, но ще бъде ограничен до запълване на 50% от капацитета на организираните седящи места. Ще се следи за спазването на физическа дистанция, не по-малка от 1.5 м, и носенето на защитни маски.

c