Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Спектакъл по текст на лекар от Спешна помощ представя Кукленият театър в Добрич

Пиесата е за деца от 4 до 104 години, сподели режисьорът Веселин Анев

Премиера на спектакъла „Юнашка приказка” от Людмил Станев на Държавен куклен театър „Дора Габе” ще се състои на 16 септември от 18 часа. Режисьор е Веселин Анев, сценографията е на Адриана Анева, участват актьорите Мира Демирева, Теодора Желева и Иван Иванов. Спектакълът е правен от кукления театър и преди около 20 години, каза директорът на културната институция Петър Петков.

За Людмил Станев режисьорът Веселин Анев сподели, че е психиатър от Варна. Сега впандемията от COVID-19 работи и помага на хората в Спешна помощ. „Той е един изключително дълбок и интересен автор – разказа Анев. – При него няма една тема, която да хване, да развие, да кулминира и приключи. Докато направи това с основната тема той преплита още десетки, а в книгите си стотици подтеми, житейски проблеми, на които иска да заостри вниманието. И това е изключително заложено в тази пиеса”.

По думите на режисьора спектакълът се обосновава на народната приказка за звездочелия юнак и неговия рогат кон. В същото време приказката се ражда в главите на трима отрудени хорица, които цял живот мъкнат едни чували и рядко им плащат. И цял живот са гладни. Така в приказката като главен герой присъства един салам, към който се стремят всички, но никой не го достига.

Анев сподели, че задачата на актьорите в „Юнашка приказка” е много трудна, тъй като се превъплъщават в по пет-шест роли. Едновременно играят в жив план и сами си строят сценичната среда. Всички кукли – близо 20, са направени от чували.

Режисьорът разказа, че спектакълът носи в себе си две основни линии. Едната е насечена към децата и в нея са засегнати темите за приятелството, за всеотдайността, за думата, която даваш, за честността и за любовта. Има и антитеми - мошеничеството, предателството, лъжата, които се осмиват, без да се бичуват пред малкия зрител. Според Анев в „Юнашка приказка” има какво да видят и възрастните, към които е насочена втората линия. Та съдържа посланията: Внимавайте с кого се обграждате, с кого контактувате, кои са приятелите ви и дали това „приятелство” не е капан. Внимавайте за кого се жените и защо се жените. Анев сподели, че има и други теми – кого величаем, кого харесваме, дори и политически. Това е театър за деца от 4 до 104 години, посочи режисьорът.

c