Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Всички училища и детски градини в Добрич започват учебната година присъствено

Остава забраната за влизане на родителите в сградите на детските градини

Във всички учебни заведения – детски градини и училища, учебната година на 15 септември ще започне присъствено. Това съобщи пред журналисти днес заместник-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева.

Получени са насоки от МОН за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка в детските градини и училищата.

„За да няма напрежение сред родителите – продължават изискванията за спазване на физическа дистанция между персонала и децата от отделните групи. Навсякъде, където е възможно, ще продължат да бъдат отворени всички възможни входове на детските градини, за да има всяка група отделен вход“, каза д-р Баева. „Продължава дезинфекцията на повърхностите и проветряването на помещенията, така, както беше досега.  Осигурени са диспенсъри за течния сапун, а от миналата година не се използват хавлиени кърпи, а хартиени салфетки, с цел спазване противоепидемичните мерки“, каза още тя.

В сградите на детските градини продължава ограничението да не могат да влизат родителите. При добро време те ще оставят децата си навън. Изискването да се осигури разстояние от 1,5 метра между семействата т.е. родителите, когато водят децата си, трябва да изчакват. Всеки директор е направил график за поетапно влизане на групите.  

„Не е разрешено влизането на родителите в сградата на детската градина“, подчерта д-р Баева.

Когато метеорологичните условия не позволяват, ще има помещение, където ще бъдат приемани децата.  „Във всяка група от персонала ще има определено от директора лице, което ще извършва сутрешния филтър на децата. При констатиране на признаци на заболяване детето не се приема. А, когато има едно дете с признаци на заболяване, които се проявят по време на пребиваването в детската градина или училището, то незабавно ще бъде отделено от групата в специално помещение „изолатор“ и ще бъдат потърсени веднага родителите, за да си вземат детето.

„Умолявам всички родители да бъдем отговорни. Всички заедно трябва да подпомогнем институциите. Тук е въпрос на нашата лична отговорност“, заяви зам.-кметът.

Децата няма да носят маски в детските градини, освен ако има препоръка от личния лекар на детето по здравословни причини то да посещава детската градина с маска или ако родителят желае така. Персоналът на детската градина, както и в училищата, в класната стая няма да носят маски, а само в общите помещения на детската градина.

Повечето училища са взели решение да има официално откриване на учебната година за първи клас, а в гимназиите – за осмокласниците. Всеки директор преценява, съобразявайки се с насоките от МОН.

От министерството са поискали до 15 септември всяко училище и детска градина да има готовност за преминаване към онлайн обучение, ако това се наложи. „Всички се надяваме учебната година да бъде присъствена максимално. Но ще бъдем готови за онлайн обучение, включително и за детските градини да има онлайн обучение с класна стая. Насяваме се, ако се наложи, това да е за кратко и да е само за определена градина, училище, група или клас“, каза д-р Баева.

Няма данни за учители, които към момента да са диагностицирани с Ковид. По думите й, не е висок процентът на ваксинираните учители, но голяма част са преболедували.  

c