Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Тотален контрол от НАП: Пломбират цистерните с горива, следят складовете, тръгват и по бензиностанции

Както вече бе обявено, Национална агенция за приходите започна тотален данъчен контрол на търговията с горива, следейки движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба. От НАП увериха, че мерките вече дават резултат.

В последните две седмици екипи от звеното за фискален контрол са извършили наблюдения на изходите на 26 данъчни складове, като проверени са били над 4500 превозни средства, предназначени да зареждат с горива цялата мрежа от бензиностанции на територията на страната. Нивото на риск на всеки получател на гориво, което напуска данъчен склад, се оценява със специализиран софтуер. Камионите на определените за рискови търговци се пломбират и движението им се наблюдава до разтоварването в крайната точка на продажбата. До момента са били пломбирани над 500 цистерни и е наблюдавано разтоварването им до над 1300 обекта. 

В резултат от предприетите действия, от НАП отчитат ръст от близо 15% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период.  

От управата на НАП предупредиха, че контролната кампания в сектора на горивата ще продължи и в следващите седмици, като ще бъде насочена и към бензиностанциите.

„Фискалните рискове при горивата са значителни. Това, което правим е да предотвратим спекула и нелоялна конкуренция за сметка на укриване на данъци. Имаме разбиране от браншовата организация и вярвам, че кампанията на НАП ще е от полза не само за бюджета и за цялото общество “, заяви изпълнителният директор на НАП Румен Спецов. 

c