Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Проф. Минеков на инспекция в Яйлата, след което изпраща папката на Кьовеши

Инспекцията на министъра на културата проф. Велислав Минеков по обекти на територията на област Добрич днес продължава с посещения на археологически резерват „Яйлата“ и археологически комплекс „Дуранкулак“. 

На въпрос на Про Нюз Добрич относно състоянието на националния археологически резерват „Яйлата“, министър Минеков съобщи, че е подготвил сериозна папка с документация, а сега на място ще направи проверка. След това папката ще бъде внесена не в българската прокуратура, а в европейската.

„Отивам на Яйлата. Искам още веднъж да видя с очите си тази „красота“, след което папката се запътва към Европейската прокуратура, в момента работя с правния отдел“, каза министърът.

Той съобщи, че ще отиде и до Шабла и до Дуранкулак, при възможност и до Калиакра.

Проф. Минеков дава реставрацията на Яйлата на европейския прокурор Кьовеши

Още през юни министърът съобщи, че е констатирал загуби на финанси, използване на евросредства, външни фактори, където е имало труд, подложен на нищета. По думите му „самото министерство е работело почти без помръдване“. За Крепостта „Яйлата“ проф. Минеков казва: „Над 2 000 000 е можело да се похарчат. Похарчени са само 1 600 000 – за бутафория. Така създадената имитация не привлича туристи“.

Цонко Цонев: Минеков ще се изложи, ако даде крепостта „Яйлата“ на европейската прокуратура

Преди три години „Дейли мейл” нарече византийската крепост Яйлата бутафорна, след като тя е възстановена с гладки бели блокчета, които коренно се отличават от фасадата от каменните блокове на крепостта, изменени под влияние на атмосферните влияния. “Дейли мейл” сочи Яйлата като пример за бутафорна реставрация

В отговор бившият кмет на Каварна Цонко Цонев заяви:„Реставрацията на крепостта „Яйлата“ не е бутафория. Преди да я реставрираме, това беше едно разпаднало се каменно нещо, понеже оттам крадяха камъни и беше страшно грозно. При всяко положение един завършен обект е нещо много по-хубаво, отколкото разпадащ се камънак“. „Откакто направихме проекта, броят на туристите се увеличи с над 50%“, заяви Цонев.

c