Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Млада жена от Гурково, творила след тежки операции, представя гоблени в изложба

Първата изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“, с която Народно читалище „Свобода-1897“ в балчишкото село Гурково ще представи последователно многобройните таланти на населеното място в различни области на изкуствата, бе открита в културната институция.

Пилотното издание е първата самостоятелна изложба на Христина Владимирова. Тя представя близо 40 гоблена, шевици и ръчно изработени сувенири – плетени, бродирани, от плъстена хартия.

Христина Владимирова е скромен до пословичност човек, който преоткрива себе си след един много труден период. За Про Нюз Добрич председателят на Читалищното настоятелство Наталия Георгиева разказа, че когато е ученичка нейните родители ѝ подаряват един гоблен, който тя ушива и забравя. Неслучайно изложбата е кръстена „Преоткриване“ – защото по-късно Хриси започва отново да шие гоблени. Преди пет години е сполетяна от тежко заболяване и претърпява две операции. Озовава се в инвалидна количка и е абсолютно неподвижна известно време. Тогава по-голямата й сестра й подарява втори гоблен, за да има мотивацията да раздвижи вкочанените си ръце. Оттогава насам младата жена е ушила близо 70 гоблена, като повечето е подарила на близки и роднини. Нейните творби сияят и спират дъха с прецизността и фината изработка, посочи Георгиева.

„Хриси заслужава подкрепата на всички от нашето село, защото е един човек, който преоткри себе си и доказа с волята си, че може да раздвижи ръцете си – сподели председателят на Читалищното настоятелство. – Въпреки че една лекарска комисия й е постановила почти 100-процентова неработоспособност, нейният талант няма как да е трудоустроен”. Георгиева допълни, че Христина вече се движи и говорни свободно, няма почти никакви ограничения освен вдигане на тежести.

Хриси е дългогодишен член на читалището, на Църковното настоятелство, самодеец. Тя е един от 15-те финалисти измежду близо 200 участници в националния конкурс за сувенири, организиран от Асоциация „Булгарика“ в рамките на най-голямото арт-изложение - Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“, който се проведе през август.

Изложбата на Хриси ще има продължение във Варна и Каварна, но с намален брой експонати, тъй като немалка част от творбите й бяха откупени от ценители след откриването й в Гурково. Средствата от продажбата им са изключително и само в полза на авторката на майсторските творби.

Следващата изложба от поредицата „Гурковлии, майсторлии“ ще е на на 26 октомври т. г. Навръх храмовия празник на най-старата църква в региона „Св. Димитър“ читалището ще представи ретроспективна изложба на Каню Морянов – пана дърворезба и витражна дърворезба, както и платна живопис. Каню Морянов е дългогодишен член на Църковното настоятелство.

Наталия Георгиева е председател на Читалищното настоятелство на НЧ „Свобода-1897“ от три месеца, когато е избрано ново ръководство. С идеята за поредицата „Гурковлии, майсторлии” тя се изправя пред Общото събрание, когато е предложена за председател. Това е първата й инициатива – да се покаже, че читалищата могат да случват красиви неща и да изпълняват функцията си на културно-образователни центрове в местата, в които се намират.

c