Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Дворецът в Балчик да стане архитектурен резерват предлага министър Минеков

"Имах самостоятелна разходка и на няколко пъти се срещам с гневни граждани, наистина побеснели от това, че веднъж плащат на един вход, после още веднъж. Това не е единственият проблем. За съжаление, това изключително застрашава управлението тук. Трябва да направим постъпки, за да повишим статута на Архитектурно-парковия комплекс „Двореца“. Ще говорим с директора на „Паметници на културата“. Изобщо, ще искаме тук истинска едностранна намеса на държавата, а не различни субекти, които нямат отговорност, каквато е необходима", каза пред журналисти министърът на културата проф. Велислав Минеков в отговор на въпроси на Про Нюз Добрич.

Той инспектира дейността в държавен културен институт – „Културен център „Двореца“ в Балчик, заедно с ресорния си зам.-министър доц. д-р Пламен Славов. Директорът Жени Михайлова е запознала подробно министър Минеков с текущото управление на комплекса, както и с наболели проблеми при опазването на недвижимата културна ценност. Пред медии министър Минеков посочи, че по мнението му целият комплекс трябва да придобие по-висок статут - да бъде обявен за архитектурен резерват. „За съжаление виждам, че част от оригиналната територия е била превзета, има загадъчно строителство, има пробиви, някакви незнайни улички, нови входове и мисля, че нарушенията са твърде много“, съобщи министърът на културата.

Проф. Велислав Минеков информира, че дори и в момента е започнала нова проверка, като от страна на Министерството на културата такива вече са правени няколко пъти. „За съжаление някои от проверките са били възпрепятствани по отношение на Инспектората на Министерството. Резултати на проверките са били възпрепятствани също, за да се живее в този удобен климат. Било е изключително удобно на всички предшественици, включително и на тези в университета  (СУ „Св. Климент Охридски“) – да живеят в това удобство, без да мислят за неудобството, което  причиняват на посетителите“, поясни министър Минеков, визирайки начина на функциониране на комплекса на отделни части и заплащане на вход от туристите на две отделни каси. Изискват се дългосрочни решения, а е много трудно за краткото време на служебния кабинет да се направи нещо съществено, подчерта министърът на културата. По думите на проф. Минеков от началото на мандата му са извършени много проверки и са установени редица безобразия и нередности в Министерството на културата, но предпочита да говори за доброто, което е успял да осъществи.
  По думите на проф. Минеков към момента различни субекти управляват комплекса в Балчик, но без да носят необходимата отговорност, затова и Министерството на културата ще поиска едностранна намеса на държавата. Проф. Минеков посочи, че следващата стъпка е да се инициира среща с премиера Стефан Янев, с министъра на образованието проф. Николай Денков и с министъра на околната среда и водите Асен Личев.

c