Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Дами от Добрич борят стреса и ваят тела с въздушна йога

По изключително интересен и забавен начин дами от Добрич подобряват здравословното си състояние, ваят тела и борят стреса. Това е възможно благодарение на заниманията по въздушна йога, които се провеждат на единствено място в града – в Академия „Мирен свят”, от миналата година.

Въздушната йога е лесна, изпълнима и достъпна за абсолютно всички практика, сподели за Про Нюз Добрич преподавателят Мариета Канаврова. По думите й е подходяща за всяко ниво на физическа подготовка и макар сред практикуващите я в Добрич да преобладават дамите, с нея се занимават и мъже. „Нещата са много лесни и изпълними. Въздушната йога изглежда доста атрактивна и идва ли не сложна,  но всъщност не е – разказа Канаврова. - С начинаещите се започва с много елементарни неща, които наистина са изпълними”. По думите на треньора не е нужно да си гъвкав или силен, нито да имаш предварителна физическа подготовка. 

Целта е не да си спортист и да постигаш някакви спортни постижения, идеята са здравословните ефекти, които се постигат, обясни преподавателят. Посочи, че освен атрактивно висенето с главата надолу е и изключително полезно. Аналог е на "кунденето” и „весенето", което бабите в българската народна медицина практикуват. Ползите идват от преобръщането на всички вътрешни органи спрямо гравитацията, което води до антистрес ефект за тях и за психиката. Има изключително силен детокс ефект - дава се тласък за изчистването на шлаки и токсини от тялото. Висенето с глава надолу води до освобождаване на напрежението от прешлените, ставите и целия опорно-двигателния апарат. Треньорът допълни: „Отразява се благотворно както на физиката, така и на психиката”.

По думите й една от водещите ползи е, че бори стреса. „По принцип човек има стрес на микро ниво абсолютно всеки ден – обясни Канаврова. – Дори и хубавите емоции, когато са в повече, пак са стрес и водят до излизане от баланса. И реално човек има нужда всеки ден да се овеси с главата надолу”. Треньорът сподели, че по принцип в йога има много стоене с главата надолу – стойки на глава, на ръце, на стена, това е част от източната култура.

Въздушната йога в Академия „Мирен свят” се изпълнява на окачени воали. Може да се прави и с въздушни люлки, като хамак. Канаврова обясни, че когато воалът е окачен и се завърже възел пак се получава люлка. В зависимост от броя на окачванията са и участниците в заниманията. В Добрич едновременно могат да се включат четирима души. Едно занимание продължава час, час и половина – в зависимост от групата, от желанията, нивото на участниците. Възможни са и индивидуални занимания.

Треньорът обясни, че първо показва нагледно всяко едно движение, което ще се изпълнява, след това се помага на човека стъпка по стъпка да направи каквото е необходимо. „Когато всяко нещо е правилно построено и изпълнено, когато се знае техниката, всичко е постижимо. Като има кой да те води всичко се случва лесно и бързо”, обясни тя. Сподели, че има хора, които в началото се страхуват. „Най-голямото ми предизвикателство е някой да каже: „Това не е за мен”. Няма такъв, който да не е бил окачен. Повече се страхуват тези, които са по-едри, по-пълни. Имам обаче дами, които са големи и тежки, които се окачват с главата надолу от първия път. Изглежда трудно, но всъщност е изпълнимо”.

Освен да се виси с главата надолу могат да се правят всякакви упражнения, сподели Канаврова. Разказа, че те са изключително полезни за ставите, особено за кръста и тазобедрените. „Когато окачването е в таза се освобождават прешлените на гръбначния стълб, тазът - обясни треньорът. – Уникално е спрямо другите техники, защото когато е на земя или с топка кръстът и гръбнакът също се разтягат, но не достатъчно, докато при въздушната йога това става със самата тежест на тялото. Воалите обхващат тялото плътно, което е едновременно безопасно и освобождаващо за ставите и прешлените”. Тя сподели, че с тези, които търсят чисто здравословните ползи, се изпълняват съвсем лесни и базисни неща. А с желаещите по-сериозна физическа подготовка се влиза във форма с по-сложни техники и упражнения.

Благодарение на въздушната йога се отслабва и се стяга тялото. „Зависи как е построена самата практика, какво искат самите хора – сподели Канаврова. - Всеки идва с различни нужди и потребности. Има дами, които станаха супер гъвкави и силни. Защото това е тяхното желание, тяхната цел, искат да са в добра физическа форма – красиви, гъвкави, стегнати. Тялото наистина се извайва”.

Практикуващите въздушна йога в Добрич са от всякакви професии, каза треньорът. Има лекари и други медицински работници, адвокати, учители. Много от тях са известни личности в Добрич. Часовете се посещават и от няколко двойки майки и дъщери. В момента занятията се провеждат във вторник и четвъртък от 8.30 часа. Спазват се всички противоепидемични мерки. Необходимо е предварително записване – на тел. 0888 256202 – Мариета Канаврова.

c