Вторник, 16 април 2024

16.04.2024

Последвайте ни

Министърът на културата идва в „Двореца“ в Балчик за изложба на чешки ученици

Министърът на културата проф. Велислав Минеков ще бъде днес в културния център „Двореца“ в Балчик. Той ще присъства на официалното откриване на изложба “Изкуството свързва и помага” с творбите от стъкло, живопис и дизайн. Тя е дело на ученици от училището по дизайн в чешкия град Валашске Мезиржичи и ще бъде открита в Каменна зала  от 17,00 часа.

От края на август Културен център "Двореца", Балчик е място за вдъхновение на млади чешки дизайнери. Общо тридесет и трима ученици от Средното художествено училище по стъкларство и дизайн във Валашке Мезиржичи, гостуват на Белия град в изпълнение на 2 съвместни международни проекта по програма "Еразъм+". Организатори са: Държавен културен инстититут «Културен център «Двореца» Балчик, Училище по стъкло и приложни изкуства, гр. ВалМез и Регионален исторически музей-Добрич.

В продължение на две седмици, участниците в проект № 2017-1-Cz01-KA102-O34532 работиха сред неповторимата архитектурно-паркова обстановка на Двореца. Конкретните им задачи са свързани с представяне на индивидуални и групови проекти.

Програмата днес включва и представяне на книгата на чешкия архитект и дизайнер на стъкло Йозеф Дивин.

c