Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Двама земеделски стопани ще закупят нова техника с финансиране от МИГ Добричка

Сдружение МИГ Добричка подписа два договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за развитие на селските райони.

Единият е за създаване на трайни насаждения от лавандула и закупуване на селскостопанска техника за обработката им от "Агроджей" ООД. Срокът за изпълнение на договора е до 30.06.2023 г.

Стойността на проекта е 138 374,82 лв.
По проекта ще бъде закупен трактор Newholland, пръскачка, ремарке, челен товарач и други машини за косене и прибиране на лавандула, както и 100 000 броя разсад от етерично-масленото растение.

По този начин дружеството ще създаде  машинен парк и ще намали зависимостта на стопанството от външни доставчици на услуги, както и от метеорологичните условия при отглеждането на зеленчуци –при процесите по обработка на почвата следва да се спазват срокове и технология за да има качествена продукция.

Подписан е договори и със ЗС Светлан Великов. Той е за закупуване на земеделска техника на стойност 133 618,87 лв. По проекта земеделският производител ще закупи трактор Newholand. По този начин ще се повиши конкурентоспособността на стопанството чрез осигуряване на собствени материални активи и ще се намали зависимостта му както от външни доставчици на услуги, така и от метеорологичните условия.

c