Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Засилени проверки на училищните автобуси в област Добрич

Засилени проверки за техническото състояние и оборудването на училищните автобуси се извършват в областите Добрич, Варна и Шумен  преди началото на учебната година. Близо 180 превозни средства ще бъдат проверени до 15 септември. Целта е да се гарантира безопасното превозване на децата до училище.

С особено внимание се проверява правоспособността на шофьорите – дали имат необходимия стаж и документи за извършване на този вид превоз. Инспекторите следят и дали автобусите са снабдени със задължителните предпазни колани и съответства ли броят на седалките на записаните в талона.

Състоянието на гумите се гледа, спирачната система, светлини, оборудване с аптечки, пожарогасители, когато се наложи да се ползват такива средства на пътя, каза Бранимир Георгиев, главен инспектор в Регионална дирекция „Автомобилна администрация“, Варна.

Сред най-честите нарушения са изтекла валидност на документите на шофьора или на удостоверението за техническа изправност на автобуса.

Проверките на училищните автобуси ще продължат и след началото на учебната година, но вече на пътя. В случай на нарушения ще се налагат глоби на шофьорите и на транспортните фирми.

Източник: bntnews.bg

c