Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Приказка за най-малките и книги-уникати в третия фестивален ден на "Виа Понтика" в Балчик

Изложба „Другата книга“ и куклен театър на „Виа Понтика“ днес

Книги, които са самостоятелно произведение на изкуството и притежават пълна художествена автономност, ще бъдат представени днес в уникалната изложба „Другата книга“ в рамките на четиринадесетото издание на Международния фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“. Събитието, което започва в 17.00 ч. на 10 септември в Художествената галерия в Балчик, ще срещне посетителите с експериментални, концептуални, арт книги, при които кодексовата книжна структура се трансформира в специфична пластика с иновативни проявления. Този елитарен художествен продукт не подлежи на масово тиражиране, а съществува в лимитирани серии. И всеки екземпляр има статута на оригинал.

Сред авторите са студенти в магистърска програма Илюстрация“ в Националната художествена академия в София  с ръководител доц. д-р Регина Далкалъчева.

Фестивалният афиш за 10 септември започва с кукления спектакъл на ДКТ „Дора Габе“ от Добрич „Вълкът и седемте козлета“. В 10.30 ч. на сцената в читалище „Паисий Хилендарски“ ще излязат актьорите Теодора Желева, Росен Радев и Валентин Иванов. Режисьор на постановката е Даниела Христова.

Входът на всички събития в рамките на феста е свободен, но ще бъде ограничен до запълване на 50% от капацитета на организираните седящи места или не повече от един човек на 8 кв. м в галерии и музеи. Ще се следи за спазването на физическа дистанция, не по-малка от 1.5 м, и носенето на защитни маски.

c