Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Двойно повече осмокласници посреща ЧПГТП„Райко Цончев” в Добрич

Двойно повече осмокласници посреща тази седмица екипът на Частната профилирана гимназия по туризъм и предприемачество„Райко Цончев” в Добрич. 30 ученици общо са избрали програмата за обучение и развитие в училището. През миналата година учениците в 8 клас бяха 14. Обучението ще е в три профила – „Чужди езици“ (с първи чужд испански език), „Предприемачески“ и „Софтуерни и хардуерни науки“ (с първи чужд английски език).

От Борда на директорите със задоволство споделят, че поради разрастването на училището са открили нови 8 учителски катедри и са успели да привлекат от Добрич и Варна отлични специалисти с идеи и огромно желание за работа с младите хора.

Традиционно осмокласниците в ЧПГТП „Райко Цончев“ започна учебната година седем дни по-рано от всички останали с Мотивационна седмица. Тя е замислена като време за опознаване със съучениците, учителите и средата и цели адаптация от ваканционен към учебен режим.

През първия ден се проведе задължителната за нови кадри социализация, реализирана от ръководството и учителите. Тя премина под формата на игра за опознаване на училищното пространство и лицата в образователната структура, включваща Висше училище по мениджмънт, ЧПГТП „Райко Цончев“ и ЧОУ „Мария Монтесори“. В понеделник момчетата и момичетата имаха и възможността да се запознаят с житейската съдба на патрона Райко Цончев, представена от деветокласника Христо Ташев.

В центъра на дейностите през втория ден беше темата за смисъла на образованието. Всички осмокласници се включиха в панелна дискусия чрез тълкуване на изображения, отнасящи се до връзката учители – ученици – родители. Денят завърши с интерактивна игра „Бягство към успеха“ в Градски парк „Св. Георги“. Учениците и техните родители в рамките на близо 3 часа преодоляваха поредица от изпитания, свързани с най-различни области. На всяка от 10-те  станции учители и ученици от 9, 10, 11 и 12 клас насърчаваха състезателите да преследват успеха и знанието като ценности.

Голяма част от реализацията на инициативите ръководството бе възложило на учениците от по-горните класове. Мениджърски екипи от 11 и 1  клас още преди седмици са събрали желаещите да организират и осъществят събития, за да демонстрират наученото в часовете по мениджмънт, маркетинг, лидерство, управление на финансите.

Част от традицията е и „Welcome party“, състояло се на открито в следобеда на третия ден от Мотивационната седмица. За случая бе сформирана и музикална група от барабаниста Георги Чаушев от 11 клас, китариста Давид Михайлов от 9 клас, а на пианото и ксилофона таланта си показват близначките Соня и Жанет Генови от 8 клас.

Седмицата включва още игри, мотивационни тренинги за учениците и техните родители, дискусии, първи креативни уроци по роден и чужд език, литература, математика, философия, ИТ.

c