Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Д-р Кацаров: За първи път НЗОК ще финансира амбулаторното лечение на остро заболяване, каквото е COVID-19

"Вчера (8.09 - бел. ред.) имаше заседание на Надзорния съвет на НЗОК, на което беше одобрено изменение в методиката за заплащането на лекарите в болничната и извънболничната медицинска помощ в посока увеличаване на тези средства. На практика ние сме готови със стартиране изцяло на амбулаторно лечение на пациенти. Днес тази методика беше съгласувана от БЛС, с чийто председател имах среща, с директори на столични диагностично-консултативни средства. С тях обсъдихме въпроса и те са много доволни от това, което им е осигурено като нови възможности за т. нар. COVID зони".  Това заяви пред медиите в парламента министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

"Очаквам в много кратки срокове тези 39 първоначално регистрирани COVID зони да станат поне 150, в рамките на седмица-две, така че пациентите с COVID-19 да бъдат обслужвани и лекувани амбулаторно", допълни той.

На 10 септември (петък) в Държавен вестник предстои да излезе Решението на НЗОК със списък от лекарства, които могат да се предписват на болни с COVID-19, стана ясно още от думите на министъра.

"Това се случва за първи път в историята на Здравната каса, откакто е учредена. Досега тя финансираше само домашното лечение на хронични заболявания. За първи път тя ще финансира лекарствата за остро заболяване, каквото е COVID-19", изтъкна д-р Кацаров.

Тези лекарства ще бъдат безплатни за пациентите, както и изследванията. Той припомни още, че Министерството на здравеопазването по програма за подпомагане на лечебните заведения ще осигури на всички новоразкрити COVID зони възможност безвъзмездно да получат апаратура на стойност до 50 хил. лв., като тя може да бъде подвижен рентгенов апарат, апарат за лабораторна диагностика, ехографски апарат, ЕКГ и т.н. Лечебните заведения ще получат тази техника безвъзмездно, а освен това министерството разполага на склад с пулсоксиметри, които ще бъдат изпратени до тези центрове. Всеки център ще получи между 30 и 40 такива пулсоксиметри. Тези устройства ще бъдат предоставяни на пациентите, чието лечение се провежда амбулаторно, за да могат те да следят кислородната си сатурация в домашни условия. "Това е лесно, за него не се изискват специални знания. Ако сатурацията слезе под определени нива, което показва, че състоянието на човека се влошава, да може той да сигнализира лекаря и съответно да бъде хоспитализиран", каза още министърът на здравеопазването.

"Изключително съм доволен, защото се положиха огромни усилия от много хора - и от Здравната каса, и от БЛС, за това да успеем да направим всичко това в кратки срокове. Това ще облекчи и гражданите, и личните лекари, и болниците."

c