Образование Общество

Макет на еко селище създадоха ученици от СУ „П. Р. Славейков” в Добрич

Учениците от клуб “Мисля и живея здравословно” с ръководител г-жа Мая Кондова участваха във форума “Добрич в бъдеще време 6.0”. Събитието се провежда за шести пореден път и имаше за цел да събере идеи за развитието на града от успели добричлии, живеещи в чужбина и местни НПО, като ги обедини в обща визия за бъдещето на Добрич. Изданието се фокусира върху активността на младите и ангажирането на обществото с развитието на града.

Ние участвахме, с нашите приятели и ментори Доброжънци, в създаването на макет на еко селище. В превръщането на Добрич в еко селище малките славейковци виждат бъдещето на Добрич, сподели Кондова.

Кристина създаде къща от природни материали: камък за стените и листа за покрива. Помислила е и за кладенец, с който да реши проблема с водата. Даниел, Александра и Никола се представиха с дървени къщи. Но макар и от еднакъв материал конструктивно те силно се различаваха.

Даниел създаде семпла къща за сметка на околното й пространство, където разположи много алеи с дървета и цветя, които подобряват чистотата и качеството на въздуха. Александра и Никола предвидиха соларни панели на покривите, за да използват слънчевата енергия като най-чиста, евтина и неизчерпаема. С нея те отопляват жилищата си и затоплят вода за битови нужди. Никола е добавил кладенец с геран от минерали и за разкош – езеро с живи рибки.

Всички участници са съобразили изложението на домовете си, като входната врата и прозорците са на юг, за да използват максимално слънчевите лъчи за осветление и отопление. Така домовете, проектирани от децата, са енергийно ефективни, а кладенците към тях ги правят и водно независими.

„С този макет на еко селище ние споделяме нашето желание градът ни да се развива екологично и модерно, за да бъде привлекателно място за живеене! А с реализирането на проекта “Чудна градина в училищния двор” ние показахме и активната си гражданска позиция в промяната на Добрич“, сподели Мая Кондова.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *