Водещи новини - дясно Общество

Проведе се шестото издание на гражданския форум “Добрич в бъдеще време

Шестото издание на гражданския форум “Добрич в бъдеще време 6.0” се проведе в градски парк “Св. Георги”. Той се провежда от 2017 г. по инициатива на сдружение “Граждани +”.

Събитието е част от инициативата GlobalDobrich. То събира хора, които са свързани с Добрич и региона, независимо от настоящото си местожителство. Основната цел на инициативата е да се мобилизират ресурсите на всички хора, които са свързани с Добрич, и които са невидимият и най-ценен капитал, с който градът и регионът разполагат. Резултатът е генерирането на работещи идеи за развитие на града. 

По думите на Боян Коларов, един от медиаторите на форума, датата 6 септември за провеждане на форума не е случайна, а символична. „Защото и ние затова сме тук, за да се съединим – знанията, ентусиазма, опита и енергията и да измислим какво е Добрич за нас и какво трябва да се случи, за да бъде град с бъдеще“, посочи той. „Поради факта, че навсякъде по света живеят добричлии, ние създадохме този форум, за да обединим тези наши енергии. Защото знаем, че всички, където и да живеят по света щом са родени в Добрич, отраснали в Добрич си остават добричлии по душа. Събрали сме се, за да измислим как Добрич да стане нашето място, град с бъдеще“, каза още Коларов.

Дима Стефанова бе другият медиатор на форума. Тя е родена и израснала в Добрич и от години живее и работи в Холандия, но носи духа и притегателната сила на родното си място в сърцето си. Като инициатор на платформата за творческо образование и визуални комуникации “Know-How Show-How” тя се стреми да направи видим потенциал на дадено място или творец, поставяйки го в нова светлина и контекст. Дима вярва че средата възпитава и определя нагласите ни към околната среда и спомага за изграждането на съзнание както за личния капацитет, така и за въздействието, което личните действия могат да имат върху общността. „Общата ни кауза е да създадем една по-приобщаваща среда, която освен да вдъхновява и да създава красота, да възпитава диалог, устойчиво самосъзнание и за творчество. Хората са най-ценния капитал на това място. Това, което “Граждани +” успява да съгради като общност и като кауза е успешно, подчерта Дима Стефанова.

Боян Коларов припомни, че при стартирането на форума „Добрич в бъдеще време“ през 2017 г. в манифест беше описано, че красотата на града е в общото действие. „В него се казва, че красивите идеи могат да донесат полза само ако приобщят хора, които да ги осъществят заедно. Иначе красотата изчезва“, посочи той.

Очакваме новата генерация да даде тласък на европейска вълна за реновиране и това да не е просто екологичен или икономически проект, а нов културен проект за Европа. Това е и една от целите на младежкия конкурс „Заживей с Добрич“ – твоята идея, която променя града ни и го представя на света, подчерта Дима Стефанова. Именно конкурсът като възможност за идеи, които променят града ни и го представят на света, беше една от темите на форума. Обсъждани бяха още младежките пространства в резултат на работата на проактивни младежки структури и сътрудничеща Община, като бе даден пример с Варна. Обсъдени бяха примери и поуки от ангажирането на обществото с развитието на градовете ни.

Успоредно с форума, за втора поредна година ще се състоя и панаир на неправителствените организации в Добрич.    

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *