Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Протест "Свобода за бизнеса" в Добрич, затварят заведения и излизат на шествие

Протест „Свобода за бизнеса“ на работещите в заведенията ще се проведе в Добрич днес. Градът ще се включи в протестите против мерките срещу Ковид-19, които се организират от Българската асоциация на заведенията, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Сдружение на заведенията в България.

Заведенията няма да работят от 15.00 до 17.00 ч. Начало на протеста ще е на площад “Демокрация”. В 15.00 ч. от там ще тръгне шествие, което ще премине край Община Добрич и ще продължи по централната част на града, за да завърши с блокиране на кръстовището до “Бакарди”.

Единни искания на туристическия бранш:

1. При доказана необходимост от рестрикции и ограничаване на стопанската дейност с цел спиране на разпространението на заразата, туристическият бизнес е на единно мнение, че както трябва има светофарна уредба, индикираща ръста на заболяемостта, и съответно налагаща редица ограничение на туристическия бранш, е необходимо да се въведе и светофарна уредба за: икономическите мерки, които правителството предприема към фирмите, служителите и самонаетите лица; за компенсации с цел съхраняване на работните места, стопанските субекти и на туризма като структурно определящ отрасъл в неговата цялост.

Необходимо е да има пълна равнопоставеност на туристическия и другите бизнеси в страната, като се избегне възможността да бъдат налагани ограничителни мерки само върху фирмите в туризма: ТО, хотели, ресторанти, заведения за обществено хранене и развлечение и др.

2. При епидемиологична обстановка, която налага затваряне на бизнеси, заради предвижданите мерки, да се затварят всички търговски обекти, свързани с голямо струпване на хора, с изключение на здравни заведения, аптеки и магазини за хранителни стоки. Ограничителните мерки трябва да водят до реален резултат, но туризма не трябва да бъде жертван за сметка на други бизнеси, които също носят отговорност, тъй като дейността им е свързана с голямо струпване на хора.

3. При необходимост за налагане на регионални/местни локдауни от властите, те да се приравнят с националните и държавата да дължи съответните обезщетения на местният бизнес. Всички размери и срокове по обезщетенията е задължително да бъдат съгласувани между Националния кризисен щаб за спасение на туризма в България и Правителството преди каквото и да е налагане на мерки от властите.

4. Държавата да предвиди обезщетения и да наложи разумна регулация на рекордно скъпата цена на тока за бизнеса, породена от безхаберието при регулиране на пазара и спекулации, които правят българския туристически продукт, създаван от ТО, хотелиери, ресторантьори и др., неконкурентноспособен.

5. Предвид фактът, че Туристическият сектор е най-пострадалият сектор от здравната криза, в синхрон с европейските практики, да се приемат необходимите стъпки към превръщането на размера на диференцираната ставка по ДДС за целия сектор туризъм в размер 9% за неограничен период от време, тоест в безсрочна мярка.

c