Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Историкът Радослав Симеонов: Добричката епопея трябва да влезе в учебниците

„Битката за Добричката епопея продължава още. Не на бойното поле, а в наши дни, защото тази битка отсъства от българските учебници. Това е най-жалкото. Надявам се, че след този филми авторите на учебници ще ревизират своите възгледи и за битката при Добрич ще се говори много повече. Защото тя наистина е една от най-забележителните и паметни сражения в нашата военна история. С този филм ние се опитахме да възстановим потъпканата национална памет“, това каза историкът Радослав Симеонов, който е сценарист на документалния филм „Епопеята при Добрич“, част от поредицата „Помни войната“..

 „Цялата тази блестяща епопея докосва и ни кара да се чувстваме много горди. Защото си даваме сметка за неща, които липсват в българските учебници, за които малко се говори, малко се знае, а именно как българската армия в годините между 1915-1918 се е изправила срещу световни империи и ги е побеждавала. Точно защото е воювала за освобождаването на българското етническо землище“, коментира Мария Цветкова, режисьор на филма.

Победата при Добрич има само един аналог в световната военна история – когато великият Наполеон успява да изтръгне победата при Аустерлиц. Победата при Добрич има огромно военно стратегическо значение за хода на войната на добруджанския фронт. Осуетен е опитът на противника да напредне към Варна, нещо, което би компрометирало успеха на българските войски при Тутракан. Благодарение на успеха на българските войски при Тутракан и Добрич на 9 септември българските войски овладяват почти без бой град Силистра. Така цяла Южна Добруджа е освободена.

c