Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Добрич отдаде почит на загиналите за свободата му

С полагане на венци пред паметника в Мемориалния комплекс Военно гробище беше отдадена почит към загиналите в Добричката епопея за освобождението на Южна Добруджа.

Венци и цветя бяха положени от кмета на Добрич Йордан Йорданов и екипа му, от областния управител Васил Карапанчев и заместниците му, от представители на Министерството на отбраната и Варненската и Великопреславска митрополия, на политически сили и организации.

В северната част на град Добрич се намира най-голямото в България запазено военно гробище от времето на Първата световна война. Създадено е след тридневните кръвопролитни боеве на Добричката епопея през 1916 година. В тази битка българите са били в съюз с германци и турци срещу нахлулите руснаци, румънци и сърби. При боевете тогава са загинали около 1100  български войници, по голямата част от които са погребани край Добрич.

През целия военен период между 1916-1918 година на територията на гробището, в единични и братски гробове, са положени около 3500 воини от 7 национални армии, над 15 народности (българи, украинци, руси, белоруси, сърби, хървати, чехи, словенци, словаци, арменци, немци, австрийци, румънци и т.н) от 6 вероизповедания. Уникалното за мемориалния комплекс в Добрич е, че тук са положени един до друг, без да се правят сектори или парцели по народности, войници от различни народности.

Създадено от българите по време на дните от Добричката епопея, официалното откриване на гробището става на 30 септември 1922 година, по време на румънското господство в Добруджа. След известна реконструкция, тогава се прокарват алеи, прави се ограда и двете портални помещения за панихиди. Тогава възпоменателните добруджанци със свои средства построяват параклис–костница „Св. Архангел Михаил“, един от двата в България с подземен етаж, където е имало саркофази с кости на загиналите. Иконографисан е от добричкия живописец Никола Тахтунов. Камбаната  е дарена от комендант на румънския гарнизон в Добрич генерал Уика в памет на неговата починала дъщеря.

c