Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

"Дишай, Добруджа" отбелязва Деня на чистия въздух на бившето депо в с. Богдан

От Сдружението настояват за рекултивация на бившето депо в с. Богдан и да се премахнат всички нерегламентирани сметища на територията на област Добрич

В Добрич се включваме в националната инициатива по отбелязването на Международния ден на чистия въздух за синьо небе – 7 септември.

Той ще бъде отбелязан от сдружение "Дишай, Добруджа!", за което една от целите е повишаване на обществената осведоменост и насърчаване на действия за подобряване качеството на въздуха, съобщи Николай Мирчев, член на Управителния му съвет.
Днес, 7 септември, в интервала между 10 ч. и 11.30 ч. членове на "Дишай, Добруджа" ще бъдат на територията на бившето депо за отпадъци край с. Богдан, община Добричка.

"Ще поговорим на теми, свързани с въздуха, който дишаме в Добрич и областта. Ние сме от Добрич. Преди малко повече от година реагирахме на обгазяването на града при горенето на отпадъка от лавандула. Получихме сигнали от десетки хора, които са се почувствали твърде зле. Борбата ни продължи и накрая се увенча с успех. Още по-добре е, че през това лято никой не си позволи "лукса" да пали отпадъка от лавандула. Поне до момента имахме едно лято с чист въздух. В Добрич, особено през зимните месеци, основни източници на замърсяването са битовото отопление на твърдо гориво и транспортът. Причините са най-различни, но резултатите са едни и същи: повишена заболеваемост и то в условия на пандемия от коронавируса", посочи Николай Мирчев.

Изборът на "Дишай, Добруджа" да отидат на този ден на територията на депото за отпадъци край с. Богдан не е случаен. Целите, които са си поставили са:

Първо: да ускорим началото на неговото рекултивиране. Не може 7 години след закриването му, то да продължава да е открито. При нашите посещения в рамките на годината констатирахме масово изхвърляне на отпадъци от различен характер в района около депото. Пълна незаинтересованост от страна на община Добрич и община Добричка. Липсва всякакво наблюдение, контрол и санкции. Преди година се стигна до "самозапалване" на старото депо, което наложи да бъде гасено в продължение на 2 седмици. През това време Добрич и околните селища бяха постоянно обгазявани.

Не ни е достатъчно оправданието на община Добрич, че преди 5-6 години държавата не е одобрила искане за рекултивиране на бившето депо. Истината е, че в момента то е истинска бомба със закъснител както за населението на с. Богдан, така и за жителите на Добрич.

На второ място целта ни е съответните институции да направят необходимото за повишаване на обществената осведоменост и насърчаване на действия за подобряване качеството на въздуха и на питейната вода.

На трето място: да се премахнат всички нерегламентирани сметища на територията на област Добрич.
Четвърто: ще настояваме за преместване на автоматичната измервателна станция за контрол на чистотата на въздуха /собственост на РИОСВ Варна/ от жк Добротица в централната част на града.

c