Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

„Надежди, таланти, майстори“ посреща в Добрич изпълнители на класическа музика

Международният младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори”  се организира и провежда ежегодно в гр. Добрич през септември под патронажа на Кмета. Членове на журито под председателството на проф. Виктор Чучков през 2021 г. ще бъдат проф. Гинка Гичкова - цигулка; проф. Огнян Константинов - виола; доц. Марина Капитанова - пиано;  д-р Милена Манева-Вълчева - класическа китара.  

58 ще бъдат участниците във фестивала за класическа музика. Солистите са разпределени в четири възрастови групи – до 10, до 13, до 17 и до 25 години. Конкурсът включва и изпълнения на дуо и китарен секстет.

Солисти инструменталисти в категориите пиано, цигулка, виола, класическа китара ще се състезават в дните от днес до 8 септември. На сцената на 24-ото издание на форума се очакват и клавирни дуа, камерни ансамбли, изпълнители в категорията "Учител и ученик/ученици". В конкурсната програма, която за солистите над 18 години ще протече в два тура, ще прозвучат произведения от барока и романтизма до съвременността.
"Надежди, таланти, майстори" ще отличи с Гран при изпълнител за изключителни постижения. Инструменталистите - ученици от пети до дванайсети клас, които получат лауреатско звание на конкурса, ще бъдат подкрепени с едногодишни стипендии от Министерството на културата.

Конкурсът ще се проведе при „закрити врата“, т.е в залата се допускат само участник с 1 придружител (педагог и/или родител), същото важи и за фоайе регистрация. 

Поради спазване на противоепидемичните мерки не се предвижда церемония по откриване на конкурса, както и такава по награждаване и закриване. На всички наградени дипломите ще бъдат изпратени на посочените в заявката пощ. адреси, а паричните награди - по банков път.

Място: Огледална зала „Нели Божкова“

ХХIV Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“, Добрич, 2021 

Програма:

6 септември

8.00 ч., Акустични репетиции

13.00 ч., Конкурсна програма – солисти инструменталисти ІА и ІБ възрастови групи

7 септември

8.00 ч., Акустични репетиции

13.30 ч., Конкурсна програма – солисти инструменталисти ІI възрастова група

8 септември

8.00 ч., Акустични репетиции

13.30 ч., Конкурсна програма – солисти инструменталисти III възрастова група (I и II тур), клавирно дуо, сонатно дуо и камерна музика

c