Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Историк: Паметникът на Хан Аспарух в Добрич е исторически мост към основата на българската държава

Пред Про Нюз Добрич Цветан Сашев, уредник в Регионален исторически музей Добрич:

Днес, когато честваме 1340 години от създаването на българската държава и 40 години Мемориален комплекс „Хан Аспарух“ какви са поуките, които съвременниците трябва да си изведем?

За тези 40 години от създаването на Мемориален комплекс Хан Аспарух в Добрич най-важната поука, която трябва да изведем, е, че в един момент настоящето, се превръща в минало. Това, което за хората преди 40 години е било един новосъздаден паметник, за нас вече е минало, което се превръща в история. Но, най-важното за този мемориален комплекс е основната тема, темата, на която е посветен – Хан Аспарух. По този начин паметникът се превръща в един исторически мост към далечното минало, към сакралното минало и към основата на българската държава. Толкова години, откакто Хан Аспарух е създал България или това, което приемаме за историческа истина. Напред във времето историците може да добавят някои нюанси, но на този етап  това е основата за нас. Така че този паметник се превръща в носител на историческа информация. Сам по себе си той е част от една отминала епоха и носи част от информацията за този отминал период.

Какво от съвременна гледна точка ще открият децата в този паметник?

Ако са с чисто съзнание първото, което би ги впечатлило, разбира се, е мащабът. Понякога е хубаво нещата да бъдат толкова категорични, че да не се нуждаят от обяснение. Те да въздействат и да говорят сами за себе си. И да бъдат, разбира се, кратки като музикална фраза. Няма толкова мащабна композиция, посветена на създателя на българската държава. И, дали за съжаление или за радост, скоро няма да има.  Но това е повод за гордост. Защото хора като хан Аспарух, превърнали се не само в исторически фигури, но и в мит, в един момент се нуждаят от това. Нуждаят се от прослава и от такъв веществен план, какъвто е един паметник, за да преминават през времето. Като една гигантска материя.

Фотоизложбата се представя днес за първи път. Какво включва тя?

Една от идеите на тази изложба е да се види в непозната светлина целият този проект, какъвто е бил мемориален комплекс Хан Аспарух. Снимковият материал е от фонда на Регионален исторически музей Добрич. Ползвали сме и вестници от Регионалната библиотека „Дора Габе“, както и от нашите фондове. Едно от нещата, които правят впечатление, е, че на тези табла има оригинални снимки от епохата, които в илюстративен план показват точно строителството на мемориалния комплекс. Предисторията на самия паметник е интересна и преминава през различни етапи. Но тук сме се спрели специално на мемориалния комплекс, който е открит на 16 октомври 1981 г. На таблата, които представяме, има статии на вестници от онова време – както вестник „Добруджанска трибуна“, така и централни издания - „Работническо дело“, „Труд“, „Земеделско знаме“, „Отечествен фронт“. Цялостната палитра от възприятията на този, който застане пред таблата, ще бъдат запълнени с информация и ще създадат интересни усещания.  

Изложбата се представя днес за първи път. Тя е факт, благодарение на финансовата подкрепа на Националния мотоклуб „Кан Аспарух 681“, който помогна, за да реализираме този проект. През октомври изложбата ще бъде представена в центъра на Добрич.

Мемориалът е издигнат в едно друго време, има ли място за идеологизиране?

В случая най-важната е темата на паметника – създателя на българската държава. Ще дойде време този паметник да излезе отвъд епохата и отвъд идеологическото, защото е свързан с историята на България в най-чист вид. Идеологочиският момент не трябва да присъства под никаква форма и ние го заобикаляме.

c