Сряда, 24 април 2024

24.04.2024

Последвайте ни

Фотоси разказват за историята на най-големия паметник на Хан Аспарух - в Добрич

Фотодокументална изложба с кадри от строителството и откриването през1981 година на архитектурно- Мемориален комплекс „Хан Аспарух“ беше открита днес. С нея бе даден старт на тържественото отбелязване на 1340 години от създаването на българската държава и 40 години от изграждането на най-големия паметник, посветен на създателя на Българската държава. То се организира от Национален мотоклуб „Кан Аспарух 681“ с партньорството на Регионален исторически музей – Добрич.

Изложбата се показва днес за първи път. Тя е създадане, благодарение на финансовата подкепа он Националния мотоклуб "Кан Аспарух 681". В началото на октомври ще бъде представена и в центъра на града, съобщи за Про Нюз Добрич Цветан Сашев - експерт в Регионален исторически музей-Добрич.

Снимковият материал е от фонда на музея. Използвани са и вестници от регионалната библиотека Дора Габе, както и от фондовете на РИМ. "Цялостната палитра от информация и възприятията на този, който застане пред таблата, ще бъдат запълнени с информация и ще създадат интересни усещания. Когато я видят едно от нещата, които правят впечатление, е, че на тези табла има оригинални снимки от епохата, които в илюстративен план показват точно строителството на мемориалния комплекс.Тук сме се спрели специално на мемориалния комплекс, който е открит на 16 октомври 1981 г. Но на таблата, които представяме, има статии на вестници от онова време – както вестник „Добруджанска трибуна“, така и централни издания „Работническо дело“, „Труд“, „Земеделско знаме“, „Отечествен фронт“", сподели още Сашев.

Най-големият паметник на българския владетел Аспарух се намира в град Добрич. Открит е през 1981г. по повод честванията за 1300 години от основаването на българската държава. Монументът е дело на архитект Иван Николов и скулптора Величко Минеков. През 2010 г. е избран за символ на гр. Добрич.

Състои се от конник, петима войни, стоящи на вечна стража, каменна пластика и водно огледало с вечен огън. Височината на фигурата на конника, от копитото на коня до върха на меча, е 24 метра, а на коня – 11. Изработен е от бронз.

Каменната пластика представлява хан Кубрат и синовете му. Огледалото с вечния огън символизира обновлението и дълговековната история на България. Към паметника водят 13 гранитни блока с кубична форма с дължина на страната от един метър. Символизират 13-те века история на България.

През 2014г. е поставено осветление, което нощем озарява с цветовете на българското знаме паметника. Паметникът е място за преклонение и почит към създателя на Българската държава.

c