Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Двама бивши футболисти на „Добруджа“ в победния състав на националния тим

Двама бивши футболисти на „Добруджа“ бяха сред титулярите на националния отбор на България, който тази вечер спечели с 1:0 срещу Литва в мач от световните квалификации за Мондиал 2022. Сред тях голмайсторът от Флоренция Атанас Илиев, който сега играе за италианския Асколи, и Кристиян Малинов - настоящ състезател на белгийския Льовен.

Тимът на Ясен Петров имаше предимство на Националния стадион "Васил Левски", но трудно създаваше положения. Все пак Ивайло Чочев вкара победния гол в 82-ата минута, съобщава Дневник.

Успехът е първи за националите в квалификациите, както и първи изобщо от десет месеца ноември 2020 г. В официален мач успехът е първи от почти две години насам. Това е и първа победа за Ясен Петров като селекционер на националния тим.

Гостите бяха без селекционера си Валдас Иванаускас, който е заразен с коронавирус.

Българските футболисти държаха топката, но трудно стигаха до реално положение. В 15-ата минута Кристиан Малинов стреля, но не уцели вратата. Националите така и не успяваха да организират добра атака и рядко стигаха до удари. Десподов не успя да уцели вратата. В 31-ата минута отново той пропусна единственото реално положение преди почивката. Десподов беше изведен и стреля, но вратарят Ернестес Шеткус спаси.

В началото на второто полувреме Петко Христов се намеси и изби топката от краката на Донатас Казлаускас. Роландас Баравикас отправи първия точен удар за Литва, но вратарят Георги Георгиев спаси.

В 74-ата минута Десподов имаше още един шанс, след като отново беше изведен зад защитата, но Шеткус спаси. Вратарят на Литва се справи и с удар на Димитър Илиев малко след това.

Българският тим все пак поведе в 82-ата минута. Десподов центрира от фаул, а Ивайло Чочев беше точен с глава. Малко след това резервният вратар Николай Михайлов беше изгонен с червен картон за реплика срещу съдията Джон Бийтън. В продължението Десподов пропусна още едно положение и не уцели вратата от добра позиция.

България излезе на трето място в група С с пет точки. На 8 септември националите ще играят приятелски мач с Грузия в София.

Кадър: bntnews.bg

c