Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Участниците в пленер „Хартията“ в Добрич аплодираха Евелина Ханджиева

През втората вечерна среща от пленер “Хартия и цвят” на Художествената галерия в Добрич две млади и талантливи дами  показаха част от своя свят.

Красимира Дренска, откритието на това издание на пленера, представи своята последна изложба “Орнаменти”, реализирана през  юни в Мраморната зала на НДК, съобщават организаторите на форума. В различни по мащаб творби тя преплита интереса си съм ръчно рециклираната хартия с основната си научна работа, а именно семиотиката на изобразителното изкуство, ограничавайки цветовите решения за сметка на символиката, с която са натоварени композициите ѝ. В тях тя търси връзката между земното и космическото, контраста между светлината и мрака, “рода, идентичността,... търсенето и постигането на хармония”.

Женя Адамова разказа за пътя на керамиката, представи някои основни техники, но подчерта, че в основата на всичко е експериментаторството, желанието да твориш и търпението, докато получиш крайния резултат от своята идея. Допирната точка между керамиката и хартията се оказа paperclay – смес от глина и целулозни влакна (вестници, кори от яйца, картон, тоалетна хартия), която позволява на художниците да правят по-мащабни и сложни, а в същото време по-леки керамични пластики

Гост на вечерта бе Евелина Ханджиева – дългогодишен директор на галерията в Добрич и един от инициаторите и двигателите на пленер “Хартията” в продължение на почти 10 години, която бе аплодирана бурно от художниците и гостите.

Тази вечер участниците в пленера са гости на маестра Константина Петкова в с. Пчеларово, където ще свирят Иван Пенчев - цигулка и Деница Димитрова - арфа. Предвиденото представяне на Цветелина Максимова се отлага за вторник, 07.09. отново от 18:00 ч., заедно с Вера Пенева.

c