Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

Стотици хвърчила полетяха в небето край Шабла, фестивалът продължава и утре

На голям интерес се радва деветото издание на Фестивала на хвърчилата, който се провежда днес и утре край Шабла

Фестивал на хвърчилата се провежда днес и утре в местността "Малкото море" край Шабла. Още вчера той посрещна зажаднелите за приключения. Събитието е посветено на хората, природата и птиците от Приморска Добруджа. Организира се от община Шабла със съдействието на Зелен образователен център.
Ежегодно, този фееричен празник радва малки и големи. Той е любимо семейно преживяване и очаквано септемврийско събитие от много хора от страната и чужбина. И тази година той се превърна в празник на сетивата и на красотата, който осигурява целодневно обветряне на открито край морето, много усмивки, творчески занимания и движение. От първото издание на фестивала през 2011-та година до сега той неизменно предлага разнообразни възможности да полетиш с мечтите си на хвърчило.
И тази година организаторите сме се погрижили за разнообразна съпътстваща програма. Много важни изпълнители на 9-тото издание на фестивала са детските музикални и танцови формации - от Шабла - фолклорен детски ансамбъл "Бърборино" с хореограф Гергана Дафова, от Каварна – "Детска мелодия на годината" с ръководител Надя Ботева и от Добрич - ученици от СУ "св. Климент Охридски", с директор Мария Димитрова.“

Снимка: Георги Стефанов

Представители на "Matti/Seagull Kite Club" от Турция още от 2 септември отвориха в двора на Зеления образователен център работилница за хвърчила, за да помогнат на всеки, който иска сам да си направи пъстър летателен обект.

За деветото издание на фестивала пристига летецът на кайт от Естония Андрес Сок, участвал в международни състезания на хвърчила в Индия, Малайзия, Тайланд, Франция и други страни. Приключенецът е обещал да пусне край Шабленския фар хвърчило в цветовете на естонския флаг, с площ 12 квадратни метра и с опашка, дълга 25 метра, съобщават организаторите на празника.

Редовен участник е и Северин Акерски – проектант, дизайнер и конструктор на всякакви хвърчила и парашути. Основател и собственик на единствената на Балканите фирма за производство на хвърчила. С качествени материали и прецизност, повече от 20 години фирмата произвежда хвърчила за всички възрастови групи.

Снимка: БДЗП

По традиция в пъстрото небесно шествие се включва и военният пилот на вертолет Юри Георгиев, демонстрирал своите хвърчила на фестивали в Китай, Бруней, Южна Африка, Румъния, Украйна и на много други места. Дебют на "Малкото море" ще направи кайт сърфистът Николай Илиев, познат със своите големи, пъстри и светещи модели.

c