Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Рибари от Балчик: Разказите за невиждано изобилие от сафрид са рибарски лакърдии

„Рибарски лакърдии!“ – така реагираха на рибари от Балчик на медийни публикации за невиждано изобилие на сафрид. Пред Про Нюз Добрич професионалисти и любители на риболова разказаха, че сафрид наистина има, но в нормални за периода количества.

В момента е сезонът на сафрида. Рибата излизала мешана – и дребна, и едра. Двама-трима човека в лодка правели с въдица по 10-15 килограма на човек, което е добро количество. „С тралове ловят за два часа по 500-600 кг риба и спират, защото няма пазари. А може и два тона да се изкара“, казва Красимир Петров. Той е член на УС на сдружение „Черноморски изгрев“, има два кораба, база и магазини.

„Има сафрид, но лошото е,  че няма пазар. Заведенията затварят, никой не купува, собствениците на ресторанти се чудят да заредят ли, или не. Купуват, а после хвърлят. Главният потребител на сафрида са заведенията. А сега влизат мерки, заведенията са ограничени, туристите си заминават и търговията спира. Моите кораби в момента ловят барбун, която изнасям в Гърция. Ако не е барбуна, сме живи умрели“, посочва Петров.

В момента чернокопът е много дребен, появиха се лефер и циганка – дребният паламуд, а количествата са нормални за сезона. Циганката сега се хваща на чепарета. Красимир казва, че сега уловът е добър, но миналата година бил по-качествен – имало по-големи екземпляри.

Рибарите чакат след средата на септември да започнат да идват по-големите количества, когато и рибата ще наедрее. Тогава пасажите сафрид, барбуна и чернокоп започват да мигрират от Украйна и Румъния към Босфора.

 „Тепърва предстои силният рибарски сезон, през септември и октомври. След 10 септември се очакват основните пасажи от лефер, паламуд, те до края на октомври минават по нашето крайбрежие. Октомври-ноември чакаме чернокоп“, казва Виктор Лучиянов. И той пуска рибарска лакърдия – има риба, ама е с маски, да не хване вирус.

Според Джамаледин Алиев любителите на чепаре сега хващат по 5-10 кг сафрид на човек, но чак незапомнени количества няма. За корабите още няма количества. „Всичко е божа работа, сафридът е бърза риба, тя идва и заминава, после пак се появява, движи се на пасажи, нищо не може да се прогнозира. Понякога и да има количества, като няма пазари риболовът се обезмисля“, смята той.

Други години се е стигало до 50 кг на чепаре, което пък бърка професионалните рибари, защото любителите имат право да ловят само по 3 кг на човек. А те ходят по ресторантите и предлагат на по-ниски цени. „И къде е тук контролът на ИАРА?“, пита Алиев.

Красимир Петров пък си спомня времето, когато хората са купували риба с касите, за да я мариноват: „Сега няма такова нещо. Знаете каква е покупателната способност на българина. Купуват си по 300-400 грама попчета или сафрид.“ 

c