Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Изложба на Огнян Георгиев разкрива красотата на Северното Черноморие

В Зеления образователен център в Шабла съвместно с Галерия „Арт Маркони“ беше открита изложбата „На север от Варна“ на Огнян Георгиев. Тя може да се види до 21 септември. С нея бе поставено началото на Фестивала на хвърчилата.

Огнян Георгиев е известен с любовта си към морето. Обича да го рисува в неговото естествено състояние – бурно, сурово, гонещо разпенени вълни към брега или кротко отразяващо поклащащите се на повърхността му лодки. С любовта и респекта на човек, роден в морски град и от дете кален в морските стихии, той му посвещава всяка свободна минута. За него морето не е просто съзерцание, то е предизвикателство към художника - да предаде постоянната му изменчивост и неуловимост.

„На север от Варна” е една поредица от изложби, посветена на Северното Черноморие, запазило все още непокътнати и неосквернени от човешката мания за бетониране места. Показвайки красотата на черноморския бряг с неговите исторически и архитектурни забележителности и естествена притегателна сила, Огнян Георгиев отстоява своята кауза за съхраняване на природата.

Неговите платна изобразяват конкретни, съществуващи места, видени и пресъздадени с много емоция и професионализъм. Всяка мазка върху платното издава нетърпението да бъде уловен мигът, в който слънцето се провира през гребена на вълната; облаците разтварят хватката си и пропускат няколко лъчи, чиито снопове запалват повърхността на водата…Огнян Георгиев е винаги на първа линия – грабнал скицника с опърлени от слънцето ръце или здраво държащ греблата на своя каяк. Той черпи вдъхновение и се зарежда директно от място.

Тази изложба бе замислена, като пътуваща. През месец май успешно стартира в Двореца –Балчик. Галерия „Христо Градечлиев” – Каварна, бе втората точка от пътуването и ми е особено приятно, че ще осъществим и следващата – Зеления образователен център – Шабла.

c