Четвъртък, 28 март 2024

28.03.2024

Последвайте ни

Бум на ромските сватби в Добрич, събират по 20 000 до 120 000 евро на тържество

Заради пандемията и забраните миналото лято, тази година сватбените агенции отчитат бум на тържествата

Заради пандемията от COVID-19 и липсата на сватби се е наложило някои от сватбените агенции в Добричда затворят, макар да трябвало да продължават да плащат наеми на складове и офис. През лятото на 2020 година имало само няколко спешни сватби – когато булката е бременна, младоженците заминават за чужбина. Това  довело до бум на сватбите през това лято, част от тях отложени през предните години. Хората са платили капарoтo, но чакат, почти всички са с бебета, разказаха пред Про Нюз Добрич сватбени агенти.

Това лято отчитат бум на ромските сватби. Започнали в средата на юли, тъй като много от фамилиите живеят и работят в чужбина и излизат в отпуск само от средата на юли до средата на август.

„Наложи се да изпълня ангажименти, поети преди две години – споделиха от една от агенциите в града. – Лудницата беше пълна. Това, което беше неприятно в цялата ситуация, бе, че на ден трябваше да правим по две, три, а понякога и по четири събития, защото те не можеха да се разтеглят във времето, както предходни година. Сменяха ресторанти, защото избраната от тях дата вече беше заета, търсеха оркестри, наемаха от други градове”.

Големи затруднения изпитали и ресторантите, имало много обърквания – капарото е взето през 2019-а, но сватбата не може да се състои на тази дата. Така два-три дни преди тържеството клиентът трябва да търси ново заведение. Кризисни ситуации имало и заради оркестри, които не идвали, защото имат ангажимент на друго място.

„Имаше много проблеми и недоразумения. Още в началото на сезона се чудех как ще оцелеем до края. Оцеляхме, но с цената на много нерви”, сподели управителката на сватбената агенция. Разказа, че на три дни си е лягала за по два часа. Заради умората, стреса и жегите е имало случаи да припада по няколко пъти на ден.

Ромските сватби не са като българските – отиваш в ресторанта и си плащаш всичко, споделя сватбена агентка, която е имала предимно такива клиенти това лято. При тях се плаща минимален куверт – например със салата и основно, и всичко останало се внася – алкохол, безалкохолно, торта. „Виждаш едни отрупани маси, но това не е от ресторанта”, обясни тя. Същото било положението и с украсата. „Правим им например булчинска маса и стената зад нея, а те си носят балони, декори, гирлянди от Турция и Германия”, допълва тя.

При ромите основната задача на сватбата не е веселието, а да се съберат пари, споделя друг агент. Всеки лев се обявява. Събират се минимум от 20 000 евро, понякога достигат и до 100 000 - 120 000 евро.

Танците по време на сватбата са много малко –  по час в началото и в края. През останалото време се събират пари”. Музика звучи постоянно, защото  обявяването на парите е съчетано с кратки поздрави - само част от песента. Покани за сватбите не се изпращат, събитието се обявява във Фейсбук. До последно не се знае колко души ще присъстват – 100 или 200.

Например ако днес в града има пет ромски тържества и празнуващите са идвали на моята сватба, аз съм задължен да отида и на петте и да си дам парите. Ако не мога да отида трябва да изпратя някого да даде моите пари и да се обявят. Има родове, които не си говорят от 10 години. Но въпреки това изпращат пари. Така в края на сватбата е събрано достатъчно да се платят ресторантът, оркестърът и да се подпомогнат младите.

Има и много неплатени събития, посочиха от сватбена агенция. Сред сватбарите имаше много хитреци – разказват те. – Знаеха, че отивам на друга сватба, не си плащаха и изчезваха. Всички са с немски номера, знаеха, че не мога да им звъня, защото ще ми излезе много скъпо. Блокираха ни и във Фейсбук.

c