Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

По Северното Черноморие има най-много делфини

За Северното Черноморие и по-конкретно района от Калиакра до морската граница с Румъния,  редовните проучвания през последните 5 години на териториалните води /ивица с ширина 12 морски мили/ на България показват, че  това е един от районите с най-висока плътност, заедно с най-южния сектор от Созопол до Резово. Това съобщи за Про Нюз Добрич Димитър Попов от „Зелени Балкани“.  Той подчерта, че числеността като функция на плътността варира според сезоните и наличието на храна т.е. риба.

Неотдавна приключи най-мащабният европейски проект за проучване на числеността на трите вида китоподобни в Черно море - CeNoBS. Проектът беше с продължителност 30 месеца и обедини партньори от 5 държави, включително Румъния и България. В рамките на CeNoBS бяха проведени: първото мащабно самолетно проучване в Черно море, семинари и обучения, бяха изготвени предложения за референтни стойности на индикаторите от Рамковата Директива за Морска Стратегия на ЕС, както и много други дейности на местно, регионално и международно ниво, които са част от реализирането на проектните цели. CeNoBS е международен проект с основен координатор румънската неправителствена организация „Маре Нострум“. Крайните резултати от проекта бяха представени наскоро в работна среща, на която присъстваха представители на компетентните органи.

Данните, събрани по време на проучванията в рамките на проекта CeNoBS в България, показват, че българските води в Черно море се обитават от около 74 000 китоподобни бозайници общо от трите вида. Регистрирани са 551 наблюдения на птици с общо 1439 индивида и са отчетени 1588 наблюдения на човешки дейности вкл. морски отпадъци.

Въздействието на приулова остава един от най-горещите въпроси свързани с китоподобните на световно ниво. Приблизителната оценка показва, че между 11 000 и 20 000 индивида от вида муткур/морска свиня биват улавяни годишно в риболовните мрежи в целия басейн на Черно море. Като процент това означава, че нивото на приулов е 21,2% от общата численост на този вид, което е доста над приетото допустимо ниво от 1,7%.

c