Водещи новини - дясно Добрич Култура Общество

Мотошествие, цветя и културни прояви за 1340 г. България и 40 г. мемориал “Хан Аспарух” в Добрич

На 5 септември Добрич ще отбележи 1340 години от създаването на българската държава и 40 години Мемориален комплекс „Хан Аспарух“

Събитията, посветени на двете паметни годишнини се организират от Национален мотоклуб „Кан Аспарух 681“ с партньорството на Регионален исторически музей – Добрич., съобщават от общинска администрация.

Празничната програма на Общината предвижда:

  • от 13:00 ч. – откриване на фотодокументална изложба, на територията на Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“
  • От 14.00 часа ще започне  авто-мото обиколката на Добрич
  • 15:00 ч. – Тържествено честване и поднасяне на венци и цветя на Паметника на Хан Аспарух
  • 16.00 часа – Концерт с участието на Илка Александрова, SECOND TO NONE и ЕПИЗОД в скейт зоната на Градски парк “Св. Георги” . Преди концерта талантливи деца от Добрич ще изпълнят народни песни.

През 2021 г . се навършват 40 години от създаването на мемориален комплекс „Хан Аспарух“. На 25 септември 1980 г. е поставено началото на строежа. Той е изграден от бронз и гранит. Предвидено е откриването да стане през есента на 1981 г. когато се отбелязват 1300 г. от създаването на българската държава. Обектът е част от националната програма „България-1300“, както и от регионалната програма „Добруджа -1300“. Архитектурният ансамбъл е дело на проф. Величко Минеков и на архитекта Иван Николов. Мемориалният комплекс включва: конник, петима войни стоящи на вечна стража, каменна пластика и водно огледало с вечен огън.

Официалното откриване е на 16 октомври 1981 г. В същия ден е прерязана лентата и на новата сграда на драматичен театър „Йордан Йовков“. Тържествата продължават и на 20 октомври, когато пред паметника е проведен митинг-заря.

Follow Me:

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *