Петък, 29 март 2024

29.03.2024

Последвайте ни

Доброто продължава и след Деско от Добрич, дари живот без болка на десетки

Днес се навършват две години, от както този свят напусна 38-годишният компютърен специалист от Добрич Десислав Димов, наричан с много обич от близките си Деско. На 28 август 2002 година той претърпява автомобилна катастрофа и получава тежка гръбначно-мозъчна травма, от която се обездвижва напълно от кръста надолу. След катастрофата следват 17 години, изпълнени с множество операции, през последните две Десислав бе със силни болки и на силни болкоуспокоителни. Предстоеше му поредната операция в турската клиника Medical Park, която трябваше да стабилизира гръбначния му стълб. Деско обаче не я доживя – почина на 3 септември 2019 година.

„Не зная дали някой може да си представи какво е да гледаш как детето ти иска да си отиде от този Свят и да ти каже: „…Каквото трябваше го направих!”, …а  Деско обичаше да прави  добро, без да го молят и със сигурност още можеше да го прави...” Това написа в социалната мрежа по повод годишнината от смъртта на Десислав майка му Антоанета Малева. В подкрепа на другите майки, загубили децата си, тя сподели: „Всички ние ще си отидем от този Свят, но най-добре да използваме времето си на Земята за добрите дела, които нашите деца нямаха време да изпълнят и на които щяха да се радват с много други  хора. Ето го моето „дарителско отмъщение” към неврохирургията в България, за да знаят, че има алтернатива – по-добра от скъпоструващите операции /без ясен изход/!”

Припомняме, че след смъртта на Деско семейството му взе решение с набраните за лечението му средства да бъде закупена апаратура - SpineMED®. Тя пристигна в Добрич през юни 2020 година и е в Диагностично-консултативен център II, в Отделението по физикална медицина и рехабилитация. За Про Нюз Добрич Малева сподели, че SpineMED® е система за декомпресия на врата, гърба и кръста. Процедурите с нея водят до обезболяване. По думите на майката на Десислав с нея се достигат резултати, които биха били постигнати с операция при средни тежки и по-леки случаи на ишиас, прищипани нерви, спинална стеноза, херния, увредени дискове и други заболявания.

Системата SpineMED®, която е първата и единствена в страната, бе закупена директно от производителя в Канада. „Сключихме договор за търговско представителство, за да можем да постигнем по-ниска цена”, обясни Малева. Тя разказа, че първо се е свързала с германските представители на апаратурата. Сподели, че там SpineMED® масово се използва, процедурите са по клинична пътека, системата я има в почти във всяка болница. В Германия обаче тя струва 200 000 лева. След разговорите с немския представител майката на Десислав открива производителя в Канада и е постигната по-ниска цена. Заплащани са и допълнителни разходи, за ДДС е получена подкрепа от Община Добрич и Общинския съвет, както и от много дарители.

Към SpineMED® има интерес, сподели Малева. Самата тя ходи на процедури от една седмица, тъй като се оказва, че има дискова херния. „Имам облекчение вече, много е приятна процедурата, няма никаква болка, много от пациентите заспиват, както пише в инструкциите. Процедурата продължава около половин час, трябва да се направят 20 поредни такива”, разказа майката на Деско. Само за година – от юни 2020 г. до юни 2021 г., на процедури със SpineMED® са се подложили 87 пациенти и са направени 1 665 такива. Това е донесло приход на лечебното заведение от около 35 000 лева.

Много се притеснявахме дали хората ще гласуват доверие на системата SpineMED®, сподели Малева. Тя посочи, че голяма част от пациентите са възрастни хора и е останала изненадана, тъй като те са по-консервативни, по-невярващи, по-безпарични. Сред ползващите SpineMED® има и хора от други градове на страната, чужди граждани, както и наши, работещи в чужбина, които са се върнали в Добрич. За удобство на тези, които не са от града, Висшето училище по мениджмънт предлага на достъпни цени престой в хостела си, който е много близък и удобен до ДКЦ II.

Пациентите не трябва да се притесняват, посочи Антоанета Малева. Тя обясни, че апаратурата е в отделна зала. Медицинското лице влиза с маска, стартирането на апаратурата трае около 2-3 минути, през следващия половин час болният е сам. Майката на Десислав изказва благодарност към медицинския персонал на Отделението по физикална медицина и рехабилитация в ДКЦ II - за отговорното отношение към апаратурата и грижата към пациента.

c