Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Собственикът на завод „СТАРТ“ в Добрич увеличава продажбите си с над 30%

Близо една трета по-високи продажби отчита производителят на акумулатори "Монбат" за първата половина на 2021 г., съобщава „Капитал“.

Компанията е собственик на завода за акумулатори „СТАРТ“ в Добрич.

Ръстът идва след сравнително по-слабите резултати за същия период на миналата година, когато бизнесът на компанията беше засегнат от пандемията. Още през втората половина на 2020 г. обаче продажбите започнаха да растат, като тенденцията се запазва и през тази година. Печалбата на дружеството също се покачва значително (виж таблицата), показва консолидираният отчет на групата.

Основната част от приходите (около 150 млн. лв.) идват от продажбите на оловно-киселинни акумулатори, следвани от рециклиращия бизнес. Със своите рециклиращи мощности компанията до голяма степен успява да ограничи ефекта от промените в цените на оловото, което формира около 70% от себестойността на продукцията. Макар и с малък дял, продажбите на литиево-йонни батерии, които "Монбат" произвежда в завода си в Германия, продължават да растат, като достигат близо 2 млн. лв. спрямо малко под 650 хил. година по-рано.

Оперативната печалба на групата се удвоява до малко над 16 млн. лв., а близо три пъти се покачва нетният резултат.

Близо 95% от продажбите на "Монбат" са от износ, показват данните в отчета. Компанията продава продукцията си в повече от 75 страни, като важни пазари са Германия, Саудитска Арабия, Франция и Русия.

Заради пренасочването на потреблението към нови технологии и електрически автомобили в Европа през последните години групата насочи вниманието си към пазари като Северна Африка и Близкия изток, където търсенето на акумулатори за конвенционални коли се очаква да остане силно. Като част от стратегията си за увеличаване на присъствието си там през май дружеството подписа договор за покупка на 60% от капитала на тунизийския производител на акумулатори NOUR за 10.3 млн. евро. Сделката ще бъде финансирана с последната част от облигационната емисия на "Монбат", както и със собствени средства. Предвижда се да се извърши на два етапа и трябва да бъде финализирана до края на тази година.

Групата включва заводите за акумулатори в Монтана и Добрич, рециклиращи предприятия и чуждестранни дружества. Основни собственици са Атанас и Пламен Бобокови чрез Prista Oil Group B.V., акциите на компанията се търгуват и на фондовата борса. По време на сесията във вторник (до обед) нямаше сделки с книжа на компанията. Последната е от 27 август, когато акциите поевтиняха с 1.54% до 6.4 лв. За последната година обаче те са се повишили с над 90% до пазарна капитализация 250 млн. лв.

c